Eindelijk eens goed nieuws voor ABN Amro: de Nederlandse manager blijkt zijn vertrouwen in de bank, ondanks alle strubbelingen, niet te hebben verloren. ABN Amro staat na een derde plaats vorig jaar nu weer fier bovenaan de jaarlijkse finance-lijst van MT.
We weten het natuurlijk niet zeker. Maar waarschijnlijk zal Gerrit Zalm deze editie van Management Team met enig genoegen op zijn bureau vinden. Eindelijk een lichtpuntje voor het bankconcern, dat afgelopen jaar zonder twijfel het meest geruchtmakende jaar uit zijn historie beleefde.
We hoeven het allemaal niet te herhalen. De overname door het bankenconsortium van drie buitenlandse banken, de financieringsproblemen bij Fortis en Royal Bank of Scotland, de kredietcrisis. De reddingsoperatie van Wouter Bos en de aanstelling van Zalm als ceo.
De problemen bij ABN Amro zijn nog lang niet allemaal van tafel. Het integreren van Fortis Bank Nederland en ABN Amro gaat niet zo voorspoedig als gehoopt, zo erkende Zalm onlangs. Tegelijk eist Eurocommissaris Kroes dat de bankdochter HBU en 15 andere zakelijke kantoren worden verkocht, voordat de versmelting met Fortis zijn beslag kan krijgen. Volgens aanhoudende berichten zijn de 17 miljard die de Staat tot nu toe in het bedrijf investeerde, bij lange na niet genoeg om nieuwe strategische wegen in te slaan.
Geen leuke tijden dus voor de voormalig minister Zalm. Dan moet het hem goed doen om te lezen dat de Nederlandse managers zich nauwelijks laten leiden door alle commotie. Ze blijven veel vertrouwen hebben in de bank, zo blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van Management Team heeft uitgevoerd onder 259 ceo's en 324 cfo's van Nederlandse bedrijven.
Vorig jaar moest de bank nog genoegen nemen met een derde plaats, achter ING en Rabobank. Het ‘geluk' voor ABN Amro was dat niet alleen deze bank afgelopen jaar grote problemen kende. Ook ING moest miljarden afwaarderen. Jarenlang was ABN Amro gezegend met een ijzersterk imago, het onderzoek suggereert dat de kracht van het merk duurzaam is gebleken.
De Rabobank, die relatief schotvrij door de crisis kwam, naderde ABN Amro overigens in de waardering van de managers tot op één punt.
Sterkere CFO
Het onderzoek van TNS Nipo beperkte zich niet tot de vraag welke financiële instellingen de managers wilden aanbevelen. Er waren ook enkele stellingen. Een daarvan luidde: ‘Ik heb het gevoel dat ik controle en overzicht heb op de financiële gang van zaken in mijn bedrijf'. Opvallend is dat vorig jaar nog slechts 22 procent van de ceo's het met deze stelling eens was, maar dat dit percentage dit jaar steeg tot 71 procent. Een gigantisch verschil, al zullen de onderzoekers van de Vlerick Leuven Gent Management School Finance hier niet vreemd van opkijken. Zij deden eerder dit jaar namelijk onderzoek onder 122 managers en directeuren en daaruit kwam al naar voren dat de cfo steeds vaker ‘een sterke rationele persoonlijkheid' is die een belangrijke invloed uitoefent op de strategie van de organisatie. Dat nu veel meer ceo's laten weten dat ze controle hebben over de financiële gang van zaken zou duidelijk verband kunnen houden met deze ontwikkeling. De financiële baas wordt meer en meer het geweten van het bedrijf, die bovendien veel vaker dan vroeger in begrijpelijke taal de financiële gegevens moet communiceren met de ceo en de organisatie, zo blijkt verder uit dat onderzoek. Hij is allang niet meer de omhooggevallen boekhouder, maar is nu de bewaker van de financiële organisatie. De financiële afdeling vervult ook een steeds strategischer rol en moet intensiever samenwerken met andere afdelingen en dus verder kijken dan alleen de kille cijfers. Dat verklaart misschien ook dat een interessant verschil te zien is op de stelling: ‘De rol van CFO wordt ondergewaardeerd in ons bedrijf'. Waar vorig jaar nog 29 procent van de ondervraagde cfo's deze stelling kon beamen, was dat dit jaar nog slechts 22 procent. Dat lijkt er al met al op alsof er eindelijk erkenning komt voor de traditionele ‘tweede man'.
Beste financials 2009
1 ABN Amro
2 Rabobank
3 ING
4 Deloitte
5 KPMG
6 (ex equo) BDO,
Ernst & Young,
Fortis,
PwC
10 (ex equo) ASR,
Centraal Beheer,
De Lage Landen,
Van Lanschot
14 (ex equo) Aegon,
Interpolis
16 (ex equo) ABP,
Achmea,
AON,
Berk,
Delta Lloyd,
Graydon,
KPMG Meijburg & Co,
Loyens & Loeff,
Marsh,
Nationale Nederlanden,
PGGM,
Univé,
Zwitserleven
29 Meeùs
Uitslagen per categorie
Het onderzoek voor de MT Finance is onderverdeeld in 12 financiële categorieën. Hier ziet u de uitslag van 4 sectoren.
Corporate Finance
1 ING
2 ABN Amro
3 Rabobank
4 KPMG
5 Deloitte
Investment Banking
1 Van Lanschot
2 ABN Amro
3 ING
4 Rabobank
Financieringen
1 Lage Landen
2 Rabobank
3 Fortis
4 ABN Amro
5 Van Lanschot
6 ING
Accountancy
1 KPMG
2 BDO
3 PwC
4 Ernst & Young
5 Berk
6 Deloitte
Onderzoeksverantwoording
In de MT Finance presenteert Management Team de beste financiële dienstverleners op de Nederlandse markt van 2009. Deze bedrijven komen voort uit het onderzoek dat TNS Nipo eerder dit jaar in opdracht van Management Team heeft gehouden onder 583 managers (259 ceo's en 324 cfo's). Deze managers hebben financiële bedrijven aanbevolen in twaalf vooraf gedefinieerde sectoren. De respondenten gaven de door hen aanbevolen bedrijven een kwaliteitskeurmerk mee. Ze konden één, twee of drie sterren toekennen.
– Een ster: als u een financiële dienstverlener zoekt, is dit een goede partij.
– Twee sterren: zelfs als u tevreden bent met uw huidige financiële partner, is deze uitstekende partij waarschijnlijk een overstap waard.
– Drie sterren: twijfel niet, huur deze uitstekende partij nú in.
De ondervraagde managers hebben in totaal 29 bedrijven genomineerd en deze ondernemingen kregen gezamenlijk 129 sterren toebedeeld. De aanbevelingen werden gedaan op basis van persoonlijke ervaringen. De managers zijn geselecteerd uit TNS Nipo's vaste panel en uit het bestand van de lezers van Management Team.