Het wordt nog lastiger om vermogen aan te trekken, nu verzekeraars hun aandelenportefeuilles afbouwen. Waar vind je wél geld?
Volgens het Financieel Dagblad dumpen verzekeraars massaal hun aandelen. Gedwongen door de strengere regels voor vermogensbeheer en waardering in Solvency II, worden aandelen te duur. Aegon belegt helemaal niet meer in aandelen en ING bouwde de portefeuille af van 7 tot 5 procent van het beheerd vermogen, schrijft de krant.
Slecht nieuws, want, zo citeert de krant Alex Otto van Delta Lloyd. “Dat is op lange termijn slecht voor de economie. Bedrijven gaan geen aandelen uitgeven als verzekeraars ze niet kopen. Voor financiering kunnen ze ook niet terecht bij banken.”
Dus wordt de vraag des te prangender, wat kun je doen om geld aan te trekken?
1. Cashflow
Kijk eerst eens naar jezelf. Er zitten veel mogelijkheden verborgen in de eigen bedrijfsvoering. De kans om krediet te krijgen en af te lossen hangt – zeker in nood – alleen nog samen met de cashflow. Als je die verhoogt, verlaagt de financieringsbehoefte aanzienlijk én leg je een sterke en geloofwaardige basis onder nieuwe kredietaanvragen. Het is een even belangrijk als ondergewaardeerd als mogelijkheid. Toch kan het.
2. Bancaire kredieten
De bancaire kredieten zijn nog steeds de belangrijkste financieringsbron van de BV Nederland. Maar het wordt lastiger. Banken zijn terughoudender en veeleisender. Het openhouden van bestaande kredietlijnen is daarom van levensbelang. Realiseer je dat een bank zo bediend wil worden dat er geen vragen hoeven te worden gesteld en dat er alleen reële cashflowprognoses worden afgegeven. Check deze goed bruikbare checklist over hoe de kredietlijnen open te houden.
3. Factoring
Factoring is een bedrijfsfinanciering op basis van verzonden, nog niet betaalde facturen. Het is een dure, maar potentieel belangrijke financieringsbron. Wanneer het werkkapitaal onder druk staat – en wie heeft daar in deze tijden geen last van? – kan dit een aantrekkelijke optie zijn. De factormaatschappij draagt zorg voor de inning van de openstaande facturen en betaalt de leverancier meteen na verzending van de factuur 70 tot 90 procent van het gefactureerde bedrag uit. De rest volgt na betaling door de afnemer. Het risico op wanbetaling kan worden overgeheveld, maar dat is zo duur dat dat zelden een serieuze optie is. Ondanks de prijs en de nadelen, wint factoring aan populariteit.
4. Mezzanine financiering
Deze bijzondere achtergestelde en converteerbare lening kan uitkomst bieden. Het fijne is dat deze lening niet als vreemd maar als eigen vermogen geldt. Dat staat uitstekend op de balans en vergroot de mogelijkheden om elders krediet te vinden. Maar, elk nadeel heb zijn voordeel, de rente is hoog (soms wel tot drie keer het gewone tarief) en natuurlijk ligt er een warrant – de mogelijkheid om een flink deel van de aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs – onder. Feitelijk is de onderneming het onderpand.
5. Debt for equity
Voor bedrijven die dreigen te bezwijken onder hun schuldenlast kan een debt for equity swap uitkomst bieden. Het ruilen van schulden tegen aandelen is eigenlijk een variant op een claimemissie en kost vaak veel moeite. Een van de hoge drempels is dat alle schuldeisers akkoord moeten gaan. Maar dan versterkt een dergelijk deal de financiële fundamenten onder de onderneming – immers de schulden zijn gereduceerd, de rentebetalingen uit de verplichtingen geschrapt en het eigen vermogen is toegenomen – en dat verhoogt weer de kredietwaardigheid.