Kijk ook eens verder dan de top tijdens de zoektocht naar talent, zegt Rolf Bezemer, country manager Benelux van StepStone Solutions.
Toptalent is schaars. Stoutmoediger denken is wat ondernemingen voor het binnenhalen en -houden van talent moeten doen. Talentmanagement wordt weliswaar steeds meer serieus genomen, maar op een terughoudende manier. Naar talent wordt vooral gekeken vanuit het perspectief van opvolgingsplanning, met een focus op de top 1% van de organisatie. Vaak zijn dat processen rond een paar honderd toptalenten. Die worden beschreven in uitgebreide talentreviews, er wordt een human capital managementsysteem ingevoerd en er komen prachtige rapporten. Dit proces is veel te beperkt.
Alleen goed zorgen voor high potentials en topspecialisten staat meestal gelijk aan het handhaven van de gevestigde orde. Daarnaast wordt regelmatig omfloers gedaan over wie op de ‘lijst' staat en wie niet. Want: als mensen weten dat ze op de lijst staan en ze geen promotie krijgen, vertrekken ze. Als ze niet op de lijst staan gebeurt hetzelfde. Transparantie is hier eigenlijk een non-issue. Transparantie is een voorwaarde. De grote vraag is hoe de talentmanager daarmee omgaat, zodat vertrekrisico's worden voorkomen of verminderd.
Harvard-onderzoek pleitte onlangs voor meer aandacht voor zogeheten B-spelers. A-spelers hebben waarschijnlijk meer impact op de organisatie, maar om echt succesvol te zijn moeten organisaties een ruimere en meer veelomvattende blik op talent ontwikkelen. Iedereen heeft talent. De een wat meer dan de ander, maar het is van belang binnen een organisatie ieders talent optimaal te benutten. Om dat te kunnen doen, moet meer gebeuren dan de traditionele, centrale manier van talentontwikkeling. De centralistische HR-gedachte moet veranderen. Medewerkers op alle niveaus moeten worden voorzien van de juiste tools en technologie om persoonlijk betrokken te raken en het blijven vormgeven van hun eigen loopbaan en volgende carrièrestappen.
Het is ironisch dat juist HR-teams vaak terughoudend zijn in het aanreiken van de juiste middelen om medewerkers organisatiebreed te kunnen versterken. Enige durf is hier geboden. Een cultuurverandering onder HR-functionarissen is nodig. Zodat alle medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid en invloed op dit gebied krijgen. Ervaring leert dat daar op individueel niveau grote betekenis aan wordt gegeven. Het klassieke HR-standpunt is dat mensen er hun voordeel mee willen doen zodra zij meer macht krijgen hun eigen informatie aan te vullen, hun voorkeuren aan te geven en zichzelf te beoordelen. Het overgrote deel van de medewerkers zal vooral dankbaar zijn voor de ruimte die ze krijgen.
De uitdaging om talent te boeien en te binden geeft HR-afdelingen dus een prachtige kans zichtbaar te zijn en een stempel te zetten op de eigen organisatie. Maar om dat te kunnen doen, moet er, ver weg van alle rapporten en administratieve argumenten, veel ruimer worden gedacht.
Rolf Bezemer is country manager Benelux van StepStone Solutions.