1. Met hoeveel pingpong ballen vul je een Boeing 747-300?
Niemand weet uit zijn hoofd het antwoord op deze vraag, maar door zo’n vraag te stellen wordt duidelijk of een geïnterviewde door gaat vragen bij een rare situatie. Want wanneer er een situatie wordt voorgeschoteld als deze, zijn er – stiekem – nog veel onduidelijkheden.
Het formaat van dit vliegtuig staat vast: maar zitten er mensen in het vliegtuig? Zit er benzine in? Is het bagageruim gevuld met koffers?
2. Stel dat iemand je zou laten krimpen tot het formaat van een potlood en je op zou sluiten in een blender. Hoe zou je ontsnappen?
Deze vraag wordt gesteld voor functies waarbij het belangrijk is om problemen op een analytische wijze op te lossen. Onder meer Goldman Sacks en Google staan erom bekend dit met enige regelmaat als probleem voor te leggen.
3. Wat is je favoriete quote?
Een manager bij speelgoedfabrikant Hasbro stelt deze vraag. In sollicitanten heeft zij vaak behoefte aan mensen die een intrinsieke passie en doel hebben in hun leven. Daarom wil ze weten of deze mensen zelf op zoek zijn gegaan naar manieren van inspiratie.
4. Zou je liever vechten met een eend die even groot is als een paard of 100 paarden zo groot als een eend?
Een manager van Bright Network gebruikt deze vraag om te zien hoe goed mensen de verschillende opties afwegen voordat zij een keuze maken. Om een goed antwoord te formuleren moet er dan ook een combinatie worden gemaakt tussen de eigen tactieken op de overwinning en de psychologie van de dieren.
Daarbij vindt de interviewer het van belang dat mensen in staat zijn om een keuze te maken, die te beargumenteren en ook als ze onder druk worden gezet achter hun keuzes blijven staan.
5. Hoe zou je een atoom omschrijven aan een kind?
Als je hier een goed antwoord op kunt geven, dan toon je aan om hele complexe problemen om te kunnen zetten in eenvoudige verhalen. Bij functies die veel te maken hebben met het vertellen van verhalen of het vertalen ervan kan dat van groot belang zijn.
Portret van Hitler
Maar ook buiten de vragen om worden sollicitanten met rare situaties overvallen. Advocaat Philip Rosmarin hing naar eigen zeggen een protret van Hitler achter zijn bureau tijdens een reeks sollicitatiegepsrekken.
Het portret hing zo centraal in beeld dat het niet te missen was. Slechts één sollicitant vroeg waarom het portret daar hing, en die kreeg de baan. Waarom de advocaat de sollicitanten zo testte heeft hij niet bekend gemaakt.