Muziek terwijl u werkt, al tijdens de Tweede Wereldoorlog bewezen de Britten de productie erdoor omhoog ging. Twee keer per dag draaiden ze in hun munitiefabrieken klassieke muziek om het werktempo van de arbeiders omhoog te krijgen. Klinkt extreem, maar misschien dat die toen vergaarde kennis wel iets kan betekenen voor onze terugkeer naar kantoor nu. Op sommige afdelingen kun je nog steeds een speld horen vallen. Op andere zitten mensen zo ver van elkaar dat het qua rust iets weg heeft van een bibliotheek.
Prima om je te focussen kun je zeggen. Maar juist dat gemurmel van collega’s om je heen zorgt voor levendigheid. ‘Dat hebben werknemers nodig’, zegt Christian Grosen. Hij is hoofd design van de Zwitserse kantoormeubelfabrikant Vitra en weet als geen ander wat mensen nodig hebben op hun werkplek. Natuurlijk een goede stoel en een fijn bureau, maar ook een aangename sfeer. ‘Als je op een kantoor zit waar het hartstikke stil is, ga je je ergeren aan zelfs de kleinste geluidjes. Muziek zorgt voor achtergrond, het verbreekt de verdovende stilte.’
Productiever
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek tijdens het werk ook goed kan zijn voor je productiviteit. Maar het geldt niet voor iedereen. Het hangt er bovendien van af wat voor werk je precies moet doen en welke muziek er te horen is.
Een andere studie stelt dat muziek kan helpen tegen het gevoel van eenzaamheid dat werknemers misschien bekruipt als ze hun in eentje op kantoor zitten. Een soort-surrogaat-collega, die je oppept als je een beetje een baaldag hebt. Dat werkt natuurlijk ook voor al die collega’s die nog altijd in hun eentje thuis achter de keukentafel zitten.
Muziek kan je alerter maken en daardoor uiteindelijk productiever
Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, is genuanceerd over het effect van muziek op het werk. ‘Muziek, mits het op de achtergrond staat en niet afleidt, stimuleert het brein en verhoogt de hersenactiviteit, waardoor je alerter wordt en uiteindelijk productiever,’ zegt hij. Volgens Scherder wordt de ruis beter weggefilterd, doordat je brein door muziek actiever wordt. Zijn conclusie is dan ook: ‘Met de juiste muziek ben je op de werkvloer altijd gebaat.’
Muziekkeuze
Vraag is dan natuurlijk wel wat die juiste muziek dan is. Pop? Jazz? Of lekker een house-nummer om er daarna de beuk in te gooien? Dat laatste is misschien meer geschikt voor het thuiskantoor, blijkt uit een enquête onder iets meer dan 1000 werknemers van Cloud Cover Music, een Amerikaanse streamingdienst die zich richt op de werkomgeving. Net als hiphop, heavy metal en dance. De meeste ondervraagden zeiden dat dit soort muziek hen juist afleidde van het werk. Aan de andere kant vonden ze classic rock, alternative, pop en klassiek op de achtergrond stimulerend. Bijna 80 procent van de werknemers zei er productiever door zijn.
Muziek moet een soort achtergrondgeluid zijn dat je amper in de gaten hebt
Misschien moet je als bedrijf ook rekening houden met het moment van de dag, oppert kantoorexpert Grosen. ‘Wij draaien s’ochtends jazz of iets instrumentaals en in de loop van de middag muziek met iets meer tempo’. Maar op het Zwitserse kantoor is het geluidsniveau altijd laag: ‘Het moet een soort achtergrondgeluid zijn dat je amper in de gaten hebt’. Een soort van muzak dus, alleen minder hard dan in veel winkels en liften. Daar wordt het personeel soms horendol van alle muziek de hele dag.
Muziek op kantoor, wat werkt en wat niet?
Productiever Leidt af
Classic Rock 31,0 % 13,1 %
Alternative 27,4 % 10,1 %
Pop 26,1 % 14,0 %
Klassiek 21,3 % 7,0 %
Hip-hop 21,1 % 37,7 %
Jazz 11,6 % 9,3 %
Dance 11,5 % 27,7 %
Bron: Cloud Covermusic
Clubhuis
Deskundigen adviseerden tot nu toe om het geluidsniveau op maximaal 70 decibel te houden als je als bedrijf met achtergrondmuziek gaat werken. Maar wat als mensen straks vooral naar kantoor komen om te socializen? De meesten van ons hebben ontdekt dat in stilte thuis werken prima kan (als je tenminste geen kinderen om je heen hebt lopen). Het bedrijf wordt voor veel werknemers de plek om te brainstormen en samen te werken. Een soort clubhuis, noemde KPMG dat eerder dit jaar in MT/Sprout. Misschien dat daar de muziek wel wat harder en pittiger kan.
Voor mensen die niet willen praten met collega’s is er altijd nog de koptelefoon
Voor de werknemers die juist de herrie thuis ontvluchten is er dan altijd nog de stilteruimte of de koptelefoon. In het Amerikaanse onderzoek zei liefst 55 procent van de ondervraagden op het werk geregeld een koptelefoon op te zetten. Niet om niet gestoord te worden door achtergrondgeluid (30 procent noemde dat als reden) , maar om niet te hoeven praten met collega’s (zei 46 procent). Voor die laatste groep lijkt muziek om de sfeer te verbeteren aan dovemansoren gericht.