“De voorstellen zijn een stap in de goede richting om ons pensioenstelsel tegen verdere uitholling te beschermen”, zegt secretaris Martijn Noordzij van VNO-NCW en betrokkene bij de RJ. “De huidige verslaggevingseisen zijn mede debet aan verxobering van pensioenregelingen van de laatste jaren. De nieuwe voorstellen geven lucht”, zegt hij in het Financieele Dagblad.
Volgens het conceptvoorstel is het niet langer vereist dat de pensioenverplichtingen voor middelloonregelingen die ondernemingen op hun eigen balans moeten zetten, worden opgehoogd met toekomstige salarisstijgingen en inflatiecompensatie.
Daling plichten
Volgens actuaris Arnold Jager van Hewitt dalen de pensioenplichten hierdoor met gemiddeld drie procent. Afhankelijk van de grootte en de ‘rijpheid’ van het pensioenfonds, kan dit voor sommige ondernemingen een toename van het eigen vermogen van tientallen miljoenen euro’s geven.
Verantwoordelijkheid
Momenteel hebben veel ondernemingen in het MKB hun pensioenregelingen zo aangepast dat alle risico’s bij de werknemers komen te liggen. De RJ eist sinds 2005 dat de waarde van de pensioenverplichtingen en – bezittingen volledig op de ondernemingsbalans worden opgenomen als de onderneming enige plicht heeft om mogelijke pensioengaten bij het eigen pensioenfonds aan te vullen.
Volgens Arie Perfors, directeur Pensioenen van Aegon, is het onzeker of de wijzigingen in de regels effect hebben op ondernemingen. “De meeste zijn aan de huidige situatie gewend en stappen niet ineens meer over.” Wat wel kostenverlagend werkt, is dat de actuariële studies om de pensioenplicht te berekenen, straks eens in de drie jaar moeten worden gedaan in plaats van jaarlijks.