Een nieuwe serie columns van de BV Nederland, ditmaal over permanent opleiden. Marc Klinkhamer, senior consultant/manager bij Xendo, geeft als eerste antwoord op de vraag: hoe moet dat er in de toekomst uit gaan zien?
Non scholae, sed vitae discimus.
Ja ja, die oude Romeinen hadden het al vroeg door: "We leren niet voor de school, maar voor het leven", was de stelling van Seneca. Alhoewel sommigen nu juist beweren dat Seneca "non vitae, sed scholae discimus" heeft gezegd, was zijn bedoeling duidelijk dat de jeugd niet zijn best doet voor de toekomst, maar alleen omdat de leraar het van hem vraagt.
En dan opeens de vraag anno 2008 hoe het eruit moet gaan zien met de permanente opleiding van de werknemers. Dus niet alleen je best doen op school voor de rest van je leven/carrière, maar gewoon doorgaan met leren. Want de baan voor de rest van je werkzame leven tot aan je pensioen bestaat niet meer en om de baas van het Amerikaanse bedrijf waar ik voor werkte (eind 20ste eeuw) aan te halen: "Marc, the only constant is change".
OK, dus blijven leren, en continu inspelen op de veranderingen in de arbeidsarena, opdat je maar geschikt bent en blijft om arbeid te verrichten. Klinkt goed, maar… Kijk eens naar nog zo'n goede leus: de arbeidsparticipatie onder de mensen tussen 55 en 65 jaar moet omhoog. Maar ondertussen geen advertentie te bekennen voor hen die Abraham reeds gezien hebben. Het begint een beetje te komen met een radiospot van een bekend uitzendbureau waar vijftigers opgeroepen worden zich te melden, maar toch is de praktijk weerbarstig.
Blijven leren, ja duh. Toen je nog op school zat gingen de rijtjes Engelse, Franse of Duitse woorden er redelijk makkelijk in en ze bleven nog hangen ook (aus, bei, mit, nach gevolgd door de 3e naamval, Duits spreek ik slecht, maar dit weet ik nog!). Maar dan komen de jaren, en ook de grijze haren, leesbrilletje en nieuwe dingen leren? Met pijn en moeite!
Dus hoezo permanente opleiding van werknemers? Variatie op een thema zie ik nog wel zitten, maar echt vernieuwend bezig zijn met leren op je 55ste, dat wil ik nog wel eens zien.
Opgeschreven door een redelijk geleerd persoon, nog geen 55.