Komende zomer vinden twee grote sporttoernooien plaats: de EK en de Olympische Spelen. Hoe daarmee om te gaan op de werkvloer? Feesten en intern netwerken, zegt Jean-Paul Close.
Grote sporttoernooien zijn een feest, zeker als de betreffende atleten goed scoren. Daar kun je als bedrijf niet omheen. Het personeel dat komt werken is binnen werktijden ook een mens, net als de directie, de leveranciers en de klanten.
De passies die vrijkomen tijdens evenementen zijn een prachtig instrument om spontane teamvorming te stimuleren. Pools maken, samen wedstrijden bezoeken, al dan niet met klanten, samen met de directie gekluisterd aan de televisie zitten in de kantine; het zijn allemaal details die de werksfeer enorm positief kunnen beïnvloeden.
Type organisatie
Het openlijk mens kunnen zijn op de werkplek bevordert het begrip en de communicatie tussen collega's en de directie. De effectiviteit van een moderne organisatie is afhankelijk van de oplossingsgerichte creativiteit in teamverband van het personeel. Dat betekent dat men onderling met elkaar moet durven overleggen en dat kan alleen wanneer men elkaar beter kent dan als emailadres of door een "goedemorgen" bij het binnenkomen.
Er zijn twee type organisaties. Bedrijfsstructuren die taken delegeren hebben bijna altijd een ouderwetse meester/slaaf verhouding tussen de directie en het personeel. Zij zullen tegen de mensen zeggen dat zij alleen mogen feesten in hun eigen tijd en op hun werk moeten werken.
Moderne organisaties delegeren echter verantwoordelijkheden en zoeken een optimale verbintenis tussen de doelgerichtheid van de directie (targetted, entrepreneurial en devoted, ofwel "TED") en de creatieve, samenwerkende prestaties van het personeel (united, needed en involved, ofwel "UNI"), dat samen het woord UNI-TED vormt (zie het boek: "Succesgids voor ondernemers").
Dit geeft aan dat men samen, directie en personeel, staat voor een uitdaging waarbij de volledige capaciteit van elk lid van het personeel wordt benut, niet alleen maar een enkel kunstje. Ook deze organisaties kampen echter steeds meer met een email en smscultuur waarin de intermenselijke relatie vaak ver te zoeken is.
Teamvorming
Rekening moet dus worden gehouden met een groeiende virtualiteit van organisatievormen met grote hoeveelheden tijdelijk personeel, out- en insourcing van activiteiten en werkgroepen die verdeeld zijn over de hele wereld. Voor dit soort organisaties is het interne feestgedrag van hun personeelsleden rond deze evenementen juist een ideale gelegenheid en stimulans om intern te kunnen netwerken.
Dit kan dan structureel worden benut om alle intermenselijke relaties te bevorderen, hetgeen de teamvorming weer ten goede komt en uiteindelijk de algehele performance van de organisatie positief beïnvloedt.