Passie is werkelijkheid geworden
Bij civiele techniek wordt er gebouwd, en alles wat je doet is dus zichtbaar. Dat is het mooie van ons vak.
Voor ik ging werken droomde ik ervan om met mijn kleinkinderen door Nederland te rijden en bij het passeren van diverse bruggen te kunnen zeggen: kijk, opa heeft deze brug ontworpen. Dit verhaal deed het ook goed bij mijn eerste sollicitatiegesprek. Het afdelingshoofd voelde zich aangesproken want hij vertelde dat zijn zoontje bij een bezoek aan de bouwplaats had gevraagd in welke bulldozer papa reed. Ik werd aangenomen na het eerste gesprek.
Vreemde talen
Dromen zijn er om nagestreefd te worden en na drie jaar in Nederland te hebben gewerkt, ging ik naar Maleisië om daar een tuibrug te bouwen. Dit is mijn passie: contact met andere culturen, vreemde talen leren én grote bruggen bouwen. Hierna volgde bruggen in Taiwan, een uitstapje naar een stadium in London (dé voetbaltempel voor de Engelsen, het nieuwe Wembley Stadium) en een boogbrug in de Verenigde Arabische Emiraten.
Motiveren
Nu ben ik terug in Nederland, en het is goed om te zien hoe toepasbaar de buitenlandse ervaringen zijn. Als projectleider kunstwerken (in de civiele techniek worden bruggen, tunnels en sluizen samengevat onder de verzamelnaam kunstwerken) zorg ik ervoor dat projecten succesvol worden afgerond. Ik ben nu minder betrokken bij de uitvoering van bruggen. Maar nu wordt bevestigd wat je ziet bij grote technische projecten: het is niet zozeer hoe goed je in techniek bent, maar hoe goed je met mensen kunt omgaan. Want je zal het project samen met anderen moeten doen, waarbij je moet luisteren en motiveren. En in discussies over oplossingen, zal je de technische oplossing aan anderen moeten kunnen verkopen, zowel aan de klant als degene die het uiteindelijk moet gaan bouwen.
Passie
Mijn passie voor bruggen heb ik kunnen verwezenlijken. En de werkelijkheid lijkt groter geworden dan de droom, de trip met de kleinkinderen moet nu al met het vliegtuig worden afgelegd.
Over Edo Vonk
Vonk (1973) heeft Civiele Techniek gestudeerd aan de TU Delft en het Ecole Nationale des Ponts en Chaussées in Parijs. Hij heeft vervolgens gewerkt als structural engineer, site, project en design engineer en is nu werkzaam bij DHV als project manager. Hij gaat in september een cursus Chinees doen om het lezen en spreken te verbeteren. Vonk woont samen in Den Haag en zijn grote passie is bruggen bouwen.
Vonk geeft de column door aan Marieke van Nood, Beleidsmedewerker Water, Europese Commissie (Directoraat-Generaal Milieu)
Vonk geeft de column door aan Marieke van Nood, Beleidsmedewerker Water, Europese Commissie (Directoraat-Generaal Milieu)