Sinterklaas en zijn pieten hebben het momenteel erg druk, want pakjesavond vergt veel organisatietalent. Waar zou Sinterklaas zijn zonder zijn staf?
Het vraagt heel veel georganiseer om alle kadootjes just in time bij de juiste kinderen te krijgen. Daarvoor heeft de Sint in een Shared Service Centre in Spanje een hele grote staf. De taken van die staf zijn velerlei. Allereerst natuurlijk het up-to-date houden van de kinderdatabase. Daarin staat informatie zoals jongetje/meisje, leeftijd, lieve en stoute activiteiten over het afgelopen jaar, gelooft wel/niet, en welke kado's er in vorige jaren al gegeven zijn.
Aangezien deze database een hoge mutatiegraad heeft zijn er vele honderden mensen bij betrokken. Maar er zijn nog veel meer bezigheden: het verwerken van verlanglijstjes, het maken van gedichten en liedjes, het inkopen, inpakken en verschepen van de geschenken. Er is een wasserij, een barbier, een hoefsmid, kolenboer, bakkerij, suikerwerkfabriek. En er is een enorm magazijn waarin de kado's en het snoepgoed opgeslagen en verzendklaar gemaakt worden, en een afdeling retourgoederen waar na 6 december niet-te-bezorgen en dat-kado-wil-ik-niet pakjes én in de zak opgestuurde stoute kinderen ingenomen, geregistreerd en tot volgend jaar bewaard worden.
Toezicht
De belangrijkste afdeling is Werkindeling, Pecunia & Toezicht. Deze is topdruk rond de jaarafsluiting op 6 december. Het hele jaar door richt zich alles op die ene dag. Zijn er genoeg hulpsinten, voldoende pieten, zakken, kado's, strooigoed? Alles moet precies op tijd op de juiste plaats aanwezig zijn. De financiën zijn een hoofdstuk apart. Waar Sinterklaas ieder jaar het geld vandaan haalt en om hoeveel het precies gaat zijn goed bewaarde geheimen, maar dat het budget vele honderden miljoenen groot is, is wel zeker. Ieder jaar weer slaagt Pecunia er in precies op 0 uit te komen, hoewel daar af en toe een kasschuif (dat is alvast vooruitbetalen voor de kado's van volgend jaar) voor nodig is.
Toezicht houdt zich vooral bezig met het handhaven van de regels. De medewerkers zijn voormalige hulpsinten en pieten die te oud geworden zijn om op een paard te zitten of over daken te klauteren, maar die het klappen van de zweep kennen en dus precies weten waar ze op moeten letten. Want de Sinterklazen en zwarte pieten staan bloot aan vele verleidingen. Wie is er niet gevoelig voor die grote smekende kinderogen? 'Nee! Geen extra pepernoten! Drie cadeautjes per kind is genoeg, meer budget is er niet!'
Door dit strenge toezicht ontstaat er nogal eens frictie tussen de medewerkers te velde en de staf van Sinterklaas. Dat uit zich in kreten als 'zij (de staf) begrijpen het niet', 'waar zijn zij (de staf) eigenlijk mee bezig?' en 'wat kost dat (de staf) wel niet? Kan dat niet beter aan cadeautjes besteed worden?' Volkomen onterecht, dat moge duidelijk zijn, want waar zou Sinterklaas zijn zonder staf? Hoewel ver weg van de dagelijkse praktijk van weer en wind, gladde daken en bochtige schoorsteenpijpen, zorgt de staf er voor dat er überhaupt ook maar iets bezorgd kan worden. De staf is zogezegd de stoom van de boot, de roe van de piet, de mijter van de Sint.
Zeg nou zelf: zonder staf geen Sinterklaas!
P.S.: Ik vraag me wel af hoe de concurrentie dat nou doet. Die is helemaal alleen en heeft slechts een arrenslee en negen rendieren tot zijn beschikking.
De staf van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas,
De staf van Sinterklaas, o jongens, jongens, die zijn de baas
Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij zonder zin,
Zijn hele , zijn hele, zijn hele budget in,
De staf van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas,
De staf van Sinterklaas o jongens, jongens, die zijn de baas.
Eerdere bijdragen:
-
Pamoja-bevolking leeft onder werkend Nederland
-
Overleef de ontslagrondes
- Wie is de echte professional
- Zwartkijkers: beken kleur!
- Onbegrijpelijk
- Leren van de werkelijkheid
Over de auteur:
Dit Podiumartikel is geschreven door Luc Timmers, verandermanager bij grote (ICT) commerciele bedrijven en overheidsorganisaties, en auteur van onder meer De Lijnmanager en het boek De interimmanager als vriendelijke beul.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.