De laatste aflevering over werving en selectie: Paul van Halem ziet het niet zo grijs in.
2015, dat klinkt verder dan het is. Trends die nu gesignaleerd worden zetten zich door, anderen blijken een hype. De uitdagingen waar we voor staan zijn op te splitsen in twee groepen:
– Demografische ontwikkelingen
– Emancipatie van het arbeidspotentieel
In Nederland worden gemiddeld minder kinderen op de wereld gezet dan nodig is ter vervanging van het huidige arbeidspotentieel (1,7 tegen 2,1). Is Nederland het enige land dat met deze uitdaging kampt? Nee, zelfs een opstomende economie als China zal in de komende vijftien jaar te maken krijgen met een verdubbeling van het 50+ arbeidspotentieel. Dat is te wijten aan de economische groei en de opgelegde één-kind politiek. De Chinese economie zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden om dit probleem op te lossen.
Tegenwoordig kan de gemiddelde Nederlander een leeftijd van rond de tachtig jaar bereiken. De meerderheid moet (of mag) er niet aan denken om na de officiële pensionering achter de geraniums te zitten. Ondanks de groei van het aantal 65+ uitzendbureaus wordt deze groep ervaren en vaak flexibele werknemers niet door iedere werkgever naar waarde beoordeeld.
Is er een oplossing?
Voor alles is een oplossing. Het is simpel: behoud je oudere werknemers die specifieke of bedrijfskritische kennis hebben. De uitvoering van dit beleid vergt natuurlijk meer tijd, inzet en geld maar komt onder andere neer op het volgende:
– Train de oudere werknemers voor taken die ze na hun 65ste ook nog vol kunnen houden
– Laat ze jongere werknemers coachen zodat de kennis binnenshuis blijft
– Bied ze de kans om minder te werken
– Huur gespecialiseerde gepensioneerden in als tijdelijke arbeidskracht.
Een tweede trend is de groei van het aantal zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). Op dit moment zijn er naar schatting 700.000 zzp-ers die uiteen lopen van stukadoor tot interim manager. Door de emancipatie van de werknemers zal dit aantal explosief toenemen, zodra de blokkades met betrekking tot belastingen (VAR verklaring et cetera) en de problemen rond het verkrijgen van een betaalde Arbeids Ongeschiktheids Verzekering (AOV) opgeheven zijn.
Als we deze twee trends combineren zie ik het niet zo ‘grijs' in.