Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Deze 10 plantaardige startups vegen de dierlijke eiwitten van je bord

Plantaardig ijs, lab-koffie en 'vis' van paddenstoelen: 10 startups die met hun innovatie ons dagelijks eten vrij maken van dierlijke eiwitten krijgen een podium tijdens de eerste editie van Plant FWD.

raging pig plant fwd vegan revolutie
Foto: The Raging Pig Company

De transitie naar een duurzamer en plantaardiger voedingspatroon mag best wat sneller. Daarom organiseren Maartje Nelissen (The Food Line-Up), Marcel van der Heijden (Karma Kebab) en Tom van Duijn (Jamael Food Group) PlantFWD, een nieuw event voor ondernemers en investeerders actief in de voedingsindustrie. Doel is om op 18 april in Amsterdam het ecosysteem en alle kennis over plantaardig eten bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren.

Lees ook: Met Plant FWD willen deze ondernemers de stap naar plantaardig eten versnellen

Onderdeel van dat plantaardige feest zijn startuppitches. Plant FWD gaf de afgelopen maanden plantaardige startups van over de hele wereld de kans om hun ideeën in te sturen voor de Plant FWD Startup Challenge. En dat gebeurde, massaal.

Van der Heijden: ‘Het was een uitdaging om de beste tien startups te kiezen. Het potentieel wat deze jonge startups de voedselindustrie en de wereld te bieden hebben is echt enorm en ook de diversiteit aan producten die we zagen is veelbelovend.’

Behalve vleesvervangers zag Van der Heijden ook alternatieven voor vis, plantaardige ingrediënten, maaltijdservices en foodtech. ‘We waren ook blij om te zien dat een groot deel van de startups gebruikt maakte van reststromen en upcycling, fermentatie en het gebruik van mycelium als basis.’

BettaFish (Duitsland)

(Eigenlijk Bettaf!sh) wil de mensen ‘echte’ tonijn uit de zee doen vergeten. Zijn TU-NAH smaakt naar tonijn, ziet eruit als tonijn en is een allrounder, net als het ‘origineel’. Hiermee creëren de Duitse ondernemers gezondere oceanen en een verrukkelijke en plantaardige toekomst, zeggen ze. Zeewier gebruiken ze als grondstof, dus je krijgt nog altijd zeevoer op je bord.

Plant FWD Bettafish

De Nieuwe Keuken (Nederland)

Begonnen vanuit een vriendengroep heeft dit foodmerk als missie om in 2027 op 10 miljoen borden vlees te vervangen door groenten. En de maker van kant-en-klaarmaaltijden is vrij duidelijk over hoe hij dat gaat doen: door consumenten te verleiden met lekkere vleesalternatieven in plaats van middelmatige vleesvervangers. Of zoals de verpakking zegt: ‘Wel heel veel groente, geen onnodige troep!’ Bekendste founder is kok/muzikant Freddy Tratlehner, oftewel Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig.

Foodiq (Finland)

Deze startup uit Finland heeft een eigen productiemethode voor plantaardige zuivel ontwikkeld en levert daarnaast een eigen eiwitbasis van gefermenteerde tuinbonen aan foodproducenten met een hoge voedingswaarde en een neutrale smaak (dat laatste willen foodproducenten juist graag). In heel wat snacks en ‘zuivel’-dranken worden de ingrediënten van Foodiq al verwerkt.

IJsbaart (Nederland)

Ha lekker, een duurzaam en plantaardig alternatief voor ijs. IJbaart wil hét challenger-ijsmerk in Nederland worden en heeft al een proof of concept klaar, inclusief eigen productiefaciliteit. Tijn en Levi Baart en Stefan Wijdenes zeggen met hun merk klaar te zijn om verder op te schalen in foodservice, retail en in het buitenland. Met ijs op een stokje of in een cupje.

IJsbaart Plant FWD

Koralo (Duitsland)

Guido en Sina Albanese ontwikkelen met Koralo ‘nieuwe vis’ op basis van gefermenteerd mycelium en microalgen. De foodtech-startup kweekt op die manier een alternatief voor witvis dat niet zo’n ellenlange ingrediëntenlijst heeft als gangbare visvervangers. Bovendien is de smaak en textuur van Koralo beter, zeggen de oprichters.

Kynda Biotech (Duitsland)

Daniel MacGowan von Holstein en zijn team zetten ook in op fermentatie, volgens insiders uit de plantaardige wereld dé game-changer voor alternatieve eiwitten. Voedingsbedrijven missen de goedkope infrastructuur en ervaring om zelf mycelium-eiwitten te produceren, weet Kynda. Die probeert dat probleem op te lossen door goedkope plug & play-bioreactoren, starterculturen en operationele ondersteuning op industriële schaal te leveren.

Plant B

De Duitser Thomas Starz wil met zijn startup de enorme hoeveelheid eieren die we jaarlijks consumeren te verminderen. Plant B levert daarvoor Plant B Egg, een uniek en innovatief plantaardig ei gemaakt uit lupine, waarmee je kunt koken of bakken voor gebruik in foodservice, de voedingsindustrie en voor thuis. Dankzij de Nederlandse tak ligt Plant B Egg al in heel wat Albert Heijns en plus-supermarkten.

Puntje van orde: verwar deze Plant B niet (zoals wij wel deden, excuses aan beide Plants B) met de Nederlandse startup Plant B (in vegan maaltijden).

The Raging Pig Co (Duitsland)

Bacon waaraan geen varken te pas is gekomen, dat klinkt als iets waar vooral de Angelsakische markt op zit te wachten. Het Duitse The Raging Pig Co (zie foto bij het artikel) bakt zijn spek op basis van meel, kokosvet en nog wat smaakmakers. Arne Ewerbeck en zijn co-founders bouwen er vooral een vrolijk merk omheen.

Snack with Benefits (Nederland)

Renco Schipper en Margje Pijpker produceren duurzame diepvriessnacks, gemaakt van groenten als bloemkool, paddenstoelen en maïs en reststromen. Dat krokante laagje op de de snacks komt bijvoorbeeld uit de chipsproductie. Ze richten zich met Snack with Benefits op restaurants en cateraars, maar ook op thuissnackers: ze liggen zowel in de groothandel als bij de Albert Heijn. Alles is lokaal geproduceerd en geserveerd in handige formaten.

STEM (Frankrijk)

Tom Clark en Henri Kunz kweken met hun startup STEM vanuit Parijs en Zwitserland koffie. Op basis van een enkele koffiecel maken ze met een zelf ontwikkeld procedé gebrand poeder dat je op alle gebruikelijke manier moet kunnen omzetten in een bakje pleur. Ze zijn nog niet op de markt: binnen zes tot negen maanden verwachten de ondernemers hun kweekproduct de Singaporese markt op te krijgen, vertelden ze onlangs tegen Business Insider.

Lees ook: David Klingen zet koffie zonder koffiebonen, om ontbossing tegen te gaan