Sinds de financiële crisis zijn begrippen als 'eerlijkheid' en 'rechtvaardigheid' helemaal teruggebracht in het maatschappelijke debat. Politiek filosoof Michael Sandel is hiervan een van de aanjagers.
Sandel heeft zijn hele werkzame leven gewijd aan de wetenschap. Op Harvard hebben inmiddels meer dan 15.000 studenten zijn legendarische colleges over gerechtigheid gevolgd, waarin hij aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven de ideeën van filosofen als Aristoteles, Kant en John Stuart Mill illustreert. In 2009 maakten Harvard en een tv-station in Boston er opnamen van, die in heel Amerika werden uitgezonden.
Vorig jaar werden de opnamen ook in het Japans vertaald. In China werden de beelden van de colleges door vrijwilligers ondertiteld en op Chinese websites geplaatst. Het leidde er onder meer toe dat van Sandels vorige boek (Justice) alleen al in Oost-Azië meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.
Oxford, Harvard
Sandel is naar eigen zeggen geen antikapitalist. “Een markteconomie is essentieel om welvaart te creëren en een effectief middel om productieve activiteit te organiseren. We lopen alleen het risico dat we zonder het te beseffen een overstap maken naar een marktsamenleving, waarbij alle goede dingen in de wereld te koop zijn.” Zijn centrale stelling is dat marktwaarden de publieke sfeer zijn binnengedrongen. En hier kan marktwerking oneerlijk en soms zelfs corrumperend uitpakken.
Sandel studeerde aan Brandeis University in Boston. Hij zat enige tijd in het Britse Oxford waar hij promoveerde. Naast zijn hoogleraarschap aan Harvard, is hij onder meer gasthoogleraar geweest aan de Parijse Sorbonnes.
Afbeelding: http://www.justiceharvard.org
Boeken van Michael Sandel:
Artikelen over Michael Sandel:
>> Bekijk het overzicht met alle goeroe's – elke week wordt deze lijst aangevuld met een nieuwe naam