Welke wijnen lenen zich goed bij zoetigheid tijdens Sinterklaasavond? Drie tips van onze wijnkenner.
Zestig procent van de Nederlanders viert Sinterklaas. Volgens de economen van ING gaat dit jaar – vanwege het economische herstel – de zak van Sinterklaas voller uitpakken dan vorig jaar. Maar wat consumeren we eigenlijk bij het uitpakken van die beter gevulde juten zak? Traditioneel is Sinterklaas een feest van zoetigheid, van pepernoten, marsepein, chocola en een letter van banket. Maar welke wijn gaat hier het beste mee samen?
Bisschopswijn
Van oudsher drinken we rondom de Sinterklaastijd bisschopswijn, een soort glühwein, waarbij meestal rode, of soms witte, wijn werd verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappel, eventueel met de toevoeging van honing of suiker voor nog meer zoetigheid.
Rode wijn
Opvallend genoeg wordt het Sinterklaasfeest eerder geassocieerd met rode wijnen dan met witte wijn. ‘Dat is zeker niet omdat rode wijn beter samen zou gaan met zoet,’ zegt MT huissommelier Jan-Willem van der Hek. ‘Het heeft waarschijnlijk meer met de kleur te maken. Met de kleuren van de herfst, met guur weer buiten en lekker binnen willen zijn. Daar past in onze beeldvorming nu eenmaal rode wijn bij.’ Toch zijn er volgens Van der Hek betere keuzes voor wijnen die goed samengaan met de kruidnoten, chocoladeletters en speculaas. We vroegen hem om enkele tips.
#1. Prosecco op 5 december
Een absolute aanrader bij het zoet van de Sint is volgens Van der Hek prosecco. Hij is vooral erg gecharmeerd van de Valdobbiadene Superiore Dry ‘Vigneto Giardino’ van wijnproducent Adami uit Veneto. Hij zegt: ‘De wijn is verfijnd, lichtvoetig en complex. Een rijke smaak met een klein zoetje.’ Werd in het verleden prosecco nog wel eens beschouwd als een slechte schuimwijn, volgens Van der Hek is dat volledig onterecht, zeker in het geval van een goede Valdobbiadene Superiore. De tweede gisting gebeurt bij prosecco niet in de fles maar op tank. Het proces duurt hierdoor korter en daarom is de stijl en smaak van prosecco totaal anders dan van een champagne. Ideaal volgens Van der Hek om de hele Sinterklaasavond bij alle zoete kost te drinken en geen moment te vervelen.
#2. Dessertwijn bij de kruidnoten en spijs
Wanneer je denkt aan wijn bij zoet en je niet laat afleiden door de herfstkleuren is de associatie met dessertwijn snel gelegd. Van der Hek raadt bijvoorbeeld de 2011 Domaine led Grandes Vignes Côteaux du Layon 'Pont Martin' aan. Van der Hek: ‘Pont Martin wordt gemaakt op basis van de chenin blanc druiven, deze worden laat geoogst waardoor een gedeelte is aangetast met pouriture noble. Deze positieve schimmel zorgt voor een concentratie van de suikers in de druif, hierdoor krijgen de wijnen een mooie zoet-zuur balans. Domaine les Grandes Vignes laat na de vergisting deze wijn voor een jaar rijpen op eikenhoutenvaten waardoor er naast de zoet-zuur balans ook een zeer mooie complexiteit ontstaat.’ Door toevoeging van specerijen ideaal bij bijvoorbeeld de kruidnoten. Een andere bijzondere dessertwijn die goed matcht met bijvoorbeeld de amandelspijs uit de letter van banket is de Portugese Abafado fernão pires van Hobby Wines. Een bijzondere zoete wijn die Master of Wine student Pedro Pinhão echt als hobby maakt en geweldig samengaat met nagerechten met smaken van abrikoos, appel of zoete specerijen zoals vanille en kaneel. De wijn bevat ook iets nootachtigs en is daarom zeer smakelijk bij amandelspijs.
#3. Port voor de chocoladeletters
Een Nederlands gezin geeft gemiddeld honderd euro uit aan Sinterklaar. Een groot deel gaat op aan speelgoed, maar chocalade staat op nummer twee. Gemiddeld geeft een Nederlands gezin rond de honderd euro uit aan Sinterklaas en op de tweede plek van bestedingen, na speelgoed, staat chocola, zoals de chocoladekikkers. En perfect met chocola gaat een glaasje port, dankzij onder meer de rijke tonen. Van der Hek beveelt de Conceito Late Bottled Vintage Port aan. Van der Hek: ‘Conceito maakt drie typen port: Vintage, Late Bottled Vintage (LBV) en een 10 year old Tawny. De eerste twee behoren tot de Ruby-soort. Dit zijn Ports met veel fruit, structuur en kracht. Doordat beide Ports relatief kort rijpen op eikenhouten vaten hebben deze veel minder oxidatieve tonen dan een Tawny Port. De Late Bottled Vintage rijpt minimaal vier en maximaal zes jaar. Conceito zit hier precies tussenin, hun LBV rijpt vijf jaar. De stijl van Conceito is rijk, met veel fruit, specerijen en zeer zachte tannines. Mooi met blauwe kazen en in het geval van de Sint, gewoon met een groot berg chocoladeletters en de als maar populairdere chocoladekruidnoten.
Lees meer over wijn:
-
Hoe kunnen supermarktwijnen zo goedkoop zijn? Vier inzichten
-
Vijf redenen om Portugal als wijnland in de gaten te houden
- Maak kennis met MT's huissommelier: Jan-Willem van der Hek