1. Werkgevers: zzp’er verplicht laten verzekeren
Ook een zzp’er moet verzekerd zijn tegen werkloosheid en ziekte, verplicht een aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing. Dat staat in een plan dat werkgeversvereniging AWVN vandaag aan premier Rutte presenteert, bericht de Volkskrant. Zo kan er volgens de werkgevers iets gedaan worden aan de toenemende tweedeling, en kunnen bedrijven tegelijk nog flexibeler worden. Bijkomend voordeel, volgens de werkgevers: mensen die meer zekerheid hebben geven meer geld uit, waardoor de economie en werkgelegenheid groeien. Vanwege de kosten sluiten momenteel de meeste (64 procent) van 1,2 miljoen zelfstandigen momenteel geen verzekering af voor het geval ze ziek of arbeidsongeschiktheid raken. De AWVN durft nog niet te zeggen wat de plannen moeten gaan kosten.
2. Groeigeld voor Physitrack
Oprichter Nathan Skwortsow (36) heeft 1,3 miljoen opgehaald voor Physitrack, meldt het FD. De startup maakt digitale oefenprogramma’s voor fysiotherapeuten. Vorige week werd met ‘een groot technologiebedrijf’ een pilot gelanceerd in Groot-Brittannie, waar Physitrack wordt geïnstalleerd op tablets die voor ziekenhuizen. Skwortsow, die eerder datingwebsite Lexa en verhuurbedrijf Kamernet oprichtte en verkocht, bouwde bijna twee jaar aan het platform. Inmiddels claimt de Rotterdamse internetondernemer 600 klanten, samen goed voor een omzet van 100.000 euro. Het groeigeld wordt vooral gestoken in het uitbreiden van het ontwikkelteam in Litouwen. Ondertussen werkt Skwortsow aan zijn netwerk met durfinvesteerders in Silicon Valley, met het oog op een bedrag tussen de 3 en 5 miljoen euro.
3. Uber-chauffeurs Amsterdam lopen tegen de lamp
Na een eerdere waarschuwing in augustus aan het adres van Uber heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dit weekend de daad bij het woord gevoegd: 4 chauffeurs zijn dit weekend in Amsterdam aangehouden en moeten ieder mogelijk een boete van (maximaal) 4.200 euro ophoesten omdat zij zich niet houden aan de taxiregels. Gaan ze nog een keer in de fout, dan gaat dat bedrag naar 10.000 euro. Het Amerikaanse bedrijf geeft de spreekwoordelijke middelvinger, noemt de acties ‘onterecht en disproportioneel’, gaat in beroep en zegt de boetes zelf te gaan betalen. ‘Bestuurders kunnen met een gerust hart de weg op’, zegt Niek van Leeuwen, de directeur van Uber Nederland. ‘We zullen ze volledig ondersteunen.’
4. Achou Zhang ‘etnische’ onderneemster van het jaar
Achou Zhang, directeur-eigenaar van het Court Garden Hotel in Den Haag, is de ’Etnische Zakenvrouw van het Jaar 2014’, bedoeld voor onderneemsters van buitenlandse afkomst. De in Amersfoort geboren Zhang is volgens de jury ’heel goed geïntegreerd’. Ze spreekt geen Mandarijns en omschrijft zichzelf als een banaan: geel van buiten en wit van binnen. ’De mens staat bij Achou centraal’ aldus de jury, en ze zou lokaal bekend staan als ’heldin’ op het gebied van duurzaamheid. ’Om de druk van haar onderneming op natuur en milieu te minimaliseren gaat ze net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.’
5. WappZapp deelt winst met lokale filmmakers
WappZapp gaat een deel van zijn winst uitkeren aan kleinere Nederlandse filmmakers. Zo hoopt de Nederlandse Netflix-concurrent meer eigen video’s aan te kunnen bieden en wil het voorkomen dat kleine, lokale makers ’worden weggedrukt onder de grotere films’. WappZapp wil zich onderscheiden met lokale en Europese films. ’Om dit te stimuleren beloven we volgend jaar een minimum deel van de winst uit te keren aan makers, voor 2015 is dat nu naar verwachting 100.000 euro’, zegt medeoprichter Colin Ellis.
6. Crediteur wil doorstart Halfords
Als het aan retailbedrijf en voormalig eigenaar Macintosh Group ligt maakt het vorige week failliet verklaarde Halfords een doorstart. Macintosh verkocht Halfords vorig jaar via een managementbuy-out aan algemeen directeur Peter Jan Stormmesand. Om die transactie te financieren werd een lening van 9,5 miljoen euro verschaft. Bij een doorstart is de winkel voor auto- en fietsspullen (102 winkels) meer waard, en krijgt Macintosh waarschijnlijk ook meer geld terug.
7. En dan dit: gij zult niet – kwaadaardig – twitteren
Ruzie tussen zakenpartners is al erg genoeg, maar via Twitter en Facebook wordt het wel erg laagdrempelig om elkaar voor rotte vis uit te maken. En dat is slecht voor je (online) reputatie, merkte een bijdetijdse notaris uit Baarn (Netwerk Notarissen) op. Enter: de ‘socialemediaclausule’, waarmee online moddergooien en het verspreiden van compromitterende Whatsapp’jes ingetoomd zou moeten worden. Overtreedt een ex-zakenpartner de gemaakte afspraken dan moet hij de gedupeerde ‘een flinke’ boete betalen (hoe veel dat is maakt de notaris niet bekend). Maar zo’n straf is natuurlijk maar een schrale troost als die iets te luchtig geklede foto zich eenmaal als een olievlek over het internet verspreidt.
Tot zover de Sprout update van maandag 13 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag