De honderd miljoen aandelen werden in de markt gezet tegen een introductiekoers van 10 dollar. En die koers steeg al snel met 12 procent naar 11,25 euro. Maar in de loop van de dag keerde het enthousiasme en daalde de koers tot 9,41 dollar, of 5,9 procent lager.
Zynga hoort thuis in het rijtje van Amerikaanse internetbedrijven die profiteren van de immense populariteit van sociale media. Vooral door het succes van spelletjes als Farmville op netwerksite Facebook werd Zynga groot. Vrijdag 16 december maakte het bedrijf zijn beursdebuut op technologiebeurs Nasdaq. Bij de opening schoot het aandeel 12 procent omhoog tot 11,25 dollar. Daarna zakte de koers terug, om te blijven hangen rond het niveau van 10 dollar.
De omzet van Zynga groeide de afgelopen jaren razendsnel: van 121 miljoen dollar in 2009, tot bijna 600 miljoen dollar in 2010.
In de eerste negen maanden van dit jaar verdubbelde de omzet van Zynga ruimschoots tot 829 miljoen dollar, bij een winst van 31 miljoen dollar. De winst was wel 36 procent lager dan in dezelfde periode jaar eerder.
Hachelijke onderneming
De koers maakt duidelijk dat een beursgang van zelfs de meest populaire namen in de technologiewereld een hachelijke onderneming lijkt te worden. De negatieve trend onderstreept ook de argwaan over het verdienmodel dat volledig afhankelijk is van Facebook, waar Zynga 95 procent van zijn inkomsten haalt. Het draait omzet door virtuele spullen te verkopen in spelletjes op het sociale netwerk. Beleggers zagen de beursgang van Zynga als een manier om een stukje van Facebooks groei te oogsten nog voor dat sociale netwerk zelf naar de beurs is getrokken. Dat wordt pas voor 2012 verwacht.
Oprichter en grootaandeelhouder Mark Pincus profiteerde begin dit jaar al door een deel van zijn aandelen eerder te verkopen. Doorgaans verzilveren oprichters van bedrijven die naar de beurs gaan een deel van hun bezit bij de beursgang. Maar in het geval van Zynga is dat al eerder gebeurd.
Mark Pincus blijkt afgelopen maart al 7,8 miljoen aandelen terug te hebben verkocht aan het bedrijf voor ruim 109 miljoen dollar, zo blijkt uit meldingen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC .Op het moment van de verkoop werd Zynga’s potentiële waarde op 14 miljard dollar ingeschat, veel hoger dan inmiddels het geval is, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal.
Fors belang
Hoewel Pincus al een aanzienlijke som contanten op z’n bankrekening kreeg bijgeschreven, heeft de topman nog een fors belang in het bedrijf aangehouden. Pincus had in juli nog 112 miljoen aandelen die op basis van de introductiekoers van 10 dollar zo’n 1,1 miljard dollar waard zijn.
Lees ook: