Dat meldt de website Duurzaam Bedrijfsleven. Carbon3D is een spin-off van twee Californische universiteiten en heeft al 41 miljoen dollar opgehaald om zijn 3D-printer op de markt te brengen.
Extra zuurstof
Zijn veel grotere snelheid dankt Carbon3D aan een proces dat het CLIP heeft gedoopt: Continuous Liquid Interface Production. De 3D-printer maakt gebruik van kunstharsen die uitharden onder invloed van UV-licht. Bestaande printers doen dit ook, maar Carbon3D voert extra zuurstof toe. Dat vertraagt het uitharden van de hars, waardoor de printer continu kan doorprinten.
Bak vloeibare hars
Dat gebeurt als het ware vanuit een transparante bak vloeibaar materiaal, waar op de bodem met UV-licht een patroon wordt geprojecteerd. Op die plek stolt de hars, zodat het object langzaam maar zeker uit de vloeistof verrijst. Andere printers werken stap voor stap, bouwen een object in laagjes op en zijn daardoor 25 tot 100 keer trager. Bovendien hebben objecten die met CLIP zijn geprint, geen geribbeld oppervlak. Dat gebeurt met de stapsgewijze variant wel. Het vloeiende procede zou bovendien zorgen voor stevigere objecten.
Hier zie je hoe de Carbon3D-printer in zeven minuten een Eiffeltoren opbouwt: