V&D kwam de afgelopen tijd door aanhoudende verliezen in grote financiële problemen. Die liepen zo hoog op dat het bedrijf per 1 februari een salarisverlaging van bijna 6 procent wilde doorvoeren voor alle 5000 werknemers. Daarnaast werd aan de verhuurders van de V&D-winkelpanden gevraagd om vier maanden vrijstelling van huur. Bonden en verhuurders weigerden, waarop de afgelopen dagen koortsachtig overleg volgde. Dat leidde maandag in ieder geval tot een tijdelijke oplossing.
Het akkoord voorziet in een huurbesparing van 24 miljoen euro, die door ingewijden werd aangemerkt als een korting van bijna 60 procent. Daarnaast zou investeerder Sun in totaal 60 miljoen euro in V&D steken, waarvan de helft in de vorm van een lening.
‘Vertrouwd onderdeel’
,,Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retaillandschap. De financiering is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst”, zei topman Don Roach in een verklaring.
Voor die toekomst moeten de komende maanden echter nog grote struikelblokken worden overwonnen. Zo is er nog geen enkel akkoord met de bonden over de volgens V&D noodzakelijke loonsverlaging. FNV en CNV lieten weten blij te zijn dat V&D niet failliet gaat, maar bleven verder terughoudend. ,,We gaan niet akkoord met wat ze tot nu toe hebben voorgesteld”, aldus FNV. ,,We willen best praten over maatregelen, maar wel op basis van garanties en zekerheden voor personeel.”
Ook met de huurders moet nog een structurele oplossing worden gevonden in het komende halfjaar. Daarbij wordt volgens betrokkenen onder meer gekeken naar de mogelijkheid om V&D vloeroppervlakte te laten inleveren, of de huurinkomsten van onderhuurders af te laten staan. Komt er binnen een halfjaar geen overeenstemming, dan moet arbitrage uitkomst bieden, aldus een ingewijde.