Uber noteerde vorig jaar een verlies 1,8 miljard dollar, bleek eerder deze maand uit beursdocumenten die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. De taxi-disruptor haalde tot nu toe bijna 20 miljard dollar groeigeld op, in ruil voor aandelen en schuldpapieren. De rode cijfers weerhouden de taxidienst-zonder-taxi’s er niet van om naar de beurs te gaan met een waardering van naar verluidt 100 miljard dollar (55 dollar per aandeel).
Het beursdebuut kan de grootste worden in de VS sinds Alibaba in 2014 naar de New York Stock Exchange ging. Uber zou ter waarde van 10 miljard dollar aan aandelen in de markt willen zetten.
Softbank
De grootste investeerder die op het punt staat te cashen, is het Japanse Softbank, de telecomreus c.q. mega-investeerder van Masayoshi Son, de ‘Steve Jobs van Japan’. Vision Fund, de investeringstak van Softbank, bezit ruim 16 procent van Uber. Investeerder Benchmark (11 procent) is de op een na grootste aandeelhouder.
Op plek drie volgt Travis Kalanick. De na een berg schandalen in 2017 opgestapte medeoprichter van Uber verkocht in datzelfde jaar eenderde van zijn aandelen, wat hem 1,4 miljard dollar opleverde. De Amerikaan ownt nog altijd 8,6 procent van Uber, wat bij een waardering van 100 miljard neerkomt op een waarde van bijna 9 miljard dollar.
Medeoprichter Garrett Camp bezit via zijn startup-studio Expa 6 procent van alle Uber-aandelen, Public Investment Fund (Saudi-Arabië) en Google-moeder Alphabet hebben beide iets meer dan 5 procent.
Opvallende investeerders
Uber telt in totaal 162 aandeelhouders, waaronder een aantal minder grote, maar minstens zo opvallende:
Ryan Graves: was de eerste medewerker én de eerste ceo van Uber, wat hem uiteindelijk meer dan 33 miljoen aandelen opleverde. Daarmee wordt zijn vermogen geschat op 1,6 miljard dollar. Graves belandde overigens bij Uber na een tweet van Kalanick.
Dara Khosrowshahi: volgde Travis Kalanick op, en bezit inmiddels 196.000 aandelen, goed voor een geschatte beurswaarde van bijna 11 miljoen dollar.
Jeff Bezos: de rijkste mens op aarde kan volgende maand nog een tikkie rijker worden. Bezos stak een deel van zijn Amazon-miljoenen ook in Airbnb en Google.
Jay-Z: investeerde al in 2011 in Uber, een gok die hem een mogelijk mogelijk rendement van tweehonderd keer de inleg oplevert. De rapper investeerde ook in muziekdienst Tidal en ‘Uber voor vliegtuigen’ JetSmarter.
Ashton Kutcher: schopte het van tv-acteur tot vc-investeerder met een portfolio van 250 miljoen dollar. Kutcher sloeg een pitch van Uber in eerste instantie af:
Britney Spears: werd door Robin Sloan Bechtel (Bechtel Ventures) geholpen aan aandelen Uber.
Lance Armstrong: zijn investering in Uber was de redding van de door dopingschandalen geplaagde wielrenner Lance Armstrong (en zijn familie), zei de Amerikaanse valsspeler eerder tegen CNBC. Armstrong had de mazzel dat hij vc-beroemdheid Chris Sacca tegen het lijf liep. Via hem kon Armstrong al in 2009 een bedrag van 100.000 dollar investeren in Uber, dat toen nog werd gewaarderd op een schamele 3,7 miljoen dollar.
Troy Carter: de voormalige manager van Lady Gaga. Investeerde ook in Lyft.
Gary Vaynerchuck: social media-goeroe, belegde zijn geld ook in Birchbox en Twitter
Brian Chesky: de oprichter van Airbnb, wat het een jaar eerder werd opgericht dan Uber. Ging vaak uit eten met Travis Kalanick.