De energiebedrijven, waaronder E.ON, Essent en Nuon gaan hun leveranciers aanspreken op misstanden in de mijnen. Ze willen zich inzetten om de arbeids- en milieuomstandigheden in steenkoolmijnen te verbeteren. Ook gaan ze bekendmaken met welke mijnen ze zaken doen. Als een bedrijf niet meewerkt, kan het als uiterste consequentie op een zwarte lijst worden geplaatst.
De vakbonden en andere maatschappelijke organisaties vinden dat ze bij de afspraken betrokken moeten worden. Wat ze vooral dwars zit, is dat de minister juist deze week een SER-advies onderschreef dat aanbeveelt om vakbonden bij dergelijke convenanten te betrekken. ,,Het is een gemiste kans dat dit niet meteen bij dit convenant is toegepast.”
Jammer
Ploumen vindt de reactie ,,jammer”, laat haar woordvoerder weten. De minister wil hierover in gesprek gaan met de vakbonden. Ze laat weten blij te zijn dat de vakbonden met haar volgende week meegaan op handelsmissie naar Colombia. Tijdens de reis is er specifieke aandacht voor de situatie in de steenkoolmijnen.
De Tweede Kamer drong eerder al aan op openheid. Zij vindt dat voor consumenten helder moet zijn of energiebedrijven zogenoemde bloedkolen gebruiken in hun elektriciteitscentrales.