MT/Sprout heeft een shortlist samengesteld met 12 startups die het afgelopen jaar schitterden op het platform voor startups en scaleups. De vier beste pitchen op 16 februari voor de titel Startup van het Jaar 2023.
Wie sowieso doorgaat naar de finale, hebben de afgelopen weken de bezoekers van MT/Sprout.nl kunnen bepalen. Er is driftig gestemd op alle genomineerden, wat leidde tot duizenden stemmen. Uiteindelijk kwam zondagavond om 0.00 uur OpenUp als winnaar van de wildcard uit de bus.
OpenUp
Wie: Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen
BHAG: ’10 miljoen Europeanen toegang geven tot mentale gezondheid’
De winnaar van de publieksronde in de Startup van het Jaar is gericht op ons geestelijk welzijn. OpenUp van Gijs Coppens en Floris Rost van Tonningen belooft werknemers via een abonnement tot zelfhulp, mindfulness, webinars en een-op-een-consults. OpenUp is inmiddels beschikbaar in 20 talen en heeft 200.000 betalende abonnees verspreid over 700 bedrijven.
‘We vinden het belangrijk om iedere werknemer toegang te bieden tot best practices en steun in de ontwikkeling van mentale gezondheid. Mentale gezondheid is ons inziens een van de belangrijkste thema’s van de 21ste eeuw.’
Jury van ondernemers en investeerders
Publieksfavoriet OpenUp neemt het op 16 februari op tegen de drie andere finalisten die zijn geselecteerd door een jury van investeerders en ondernemers. Dat zijn dit keer Homam Karimi (Studytube), Michiel Meyer (Workwize, de winnaar van vorig jaar), Lisa Brouwer (Curiosity VC) en Thijs Dijkman (Peak). De jury wordt voorgezeten door Philip Bueters, ‘çhef lijsten’ van MT/Sprout.
De jury heeft de afgelopen weken de tijd genomen om ook de favorieten te bepalen. Dankzij de wildcard is OpenUp zonder meer door, wat voor de jury de keuze een beetje beperkte. Maar lastig was het natuurlijk wel, tussen zoveel kwaliteit tot overeenstemming te komen. Maar without further ado, hierbij de drie pitchers die het OpenUp lastig beloven te komen maken:
Hadrian
Wie: Rogier Fischer en Olivier Beg
BHAG: ‘We are on a mission to secure 1 billion targets by 2028’
Zoek je startups die ondanks hun prille bestaan al stevig gefund zijn? Hadrian, in 2021 opgericht door (goedaardige) hackers Rogier Fischer en Olivier Beg, heeft al ruim 20 miljoen euro in de pocket voor zijn cybersecurityplatform, waar inmiddels 60 mensen aan werken. Hadrian richt zich op het continu beschermen van grote bedrijven die veel aan het internet blootgesteld zijn.
Het SaaS-platform van Hadrian benadert bedrijfssystemen als een hacker van buitenaf. ‘Stel alle systemen van bedrijven voor als een huis. In cybersecurity is het gebruikelijk om de voordeur extra goed te beveiligen, maar wat heeft dat voor zin als het wc-raampje zo in te tikken is?’
Nostics
Wie: Eva Rennen, Vincent Laban, Rochelle Niemeijer en Johan Pieter Verwey
BHAG: ‘Bring instant diagnostics to every corner of the world’
Testen op een virus of bacterie gebeurt nog steeds analoog, en in de regel via je huisarts en het lab. Dat kan anders, vindt Nostics, dat een digitaal diagnostisch platform ontwikkelt voor snelle tests. Nostics maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, laser- en nanotechnologie. De eerste pilots lopen al, die binnen tien tot vijftien minuten aan te geven of een patiënt lijdt aan een bacteriële infectie.
‘Als je onzeker bent over je gezondheid wil je niet een week wachten op een uitslag. En buiten Nederland zijn er zoveel gebieden waar toegang tot de zorg überhaupt niet goed is geregeld. Onze technologie past daar perfect bij.’ Nu focust Nostics zich op het opsporen van urineweginfecties en seksueel overdraagbare aandoeningen aan, op basis van urinemonsters. Ontwikkelingen voor andere bacteriën en virussen staan op de planning.
Quan
Wie: Arosha Brouwer en Lucie Howie
BHAG: ‘Positively impact the well-being of 1 million individuals over 3 years’
Het welzijn van werknemers staat steeds hoger op de agenda, maar iedereen individueel met appjes en coaches laten aanmodderen is het halve werk. Dat is ongeveer de manier waarop Arosha Brouwer en Lucy Howie wellbeing en burn-outs benaderen: je pakt ze beter vanuit de teams op de werkvloer aan. Zij geven met Quan teams de tools om het welzijn van de teamleden te meten en vervolgens collectief te verbeteren.
‘De meeste oplossingen zijn gericht op het individu, apps rond meditatie en yoga bijvoorbeeld. Maar zelfs door een werknemer naar therapie te sturen los je het problemen op de werkplek niet op. Daarvoor moet je welzijn tot een strategische prioriteit maken en het continu meten en managen.’
Uitreiking award op donderdag
Volgende punt op ieders agenda: de pitches. Helaas voor het publiek vinden die achter gesloten deuren plaats. Dat is beter voor de diepgang en de inhoud – die niet altijd voor de openbaarheid is. De jury bestaat dit keer uit Homam Karimi (Studytube), Michel Meyer (Workwize, winnaar vorig jaar), Lisa Brouwer (Curiosity VC) en Thijs Dijkman (Peak). De jury wordt voorgezeten door Philip Bueters, ‘çhef lijsten’ van MT/Sprout.
Dat betekent voor de startups donderdagmiddag 16 februari een paar uur peentjes zweten, voordat tegen 17.00 uur de jury eruit moet zijn en de award wordt uitgereikt aan de beste startup van 2023. We houden je op de hoogte!