Wat is Scy Dye?
De ene zomer moet het knalrood, de volgende zuurstokroze. En vanaf het najaar kleuren de kledingwinkels doorgaans weer grijs en bruin. Weinig Nederlanders staan er dagelijks bij stil, maar deze modegrillen leiden tot een milieuramp van gigaproporties.
De chemicaliën en kleurstoffen die fabrieken in lagelonenlanden gebruiken, worden namelijk op grote schaal gedumpt. Het spul neemt via afvoerputjes een enkele reis richting rivieren, meren en riolen. En dat blijft niet zonder gevolgen. De Wereldbank stelt dat zeker 20 procent van de vervuiling van schoon water op deze manier wordt veroorzaakt.
Scy Dye uit het Noord-Brabantse Oss wil dit mondiale probleem tackelen met een nieuwe manier van kleuren. Zonder ook maar één druppel water. En dat is bijzonder, want voor het verven van één kilo stof zijn normaal gesproken al snel tientallen liters water nodig.
‘De vezels worden met de technologie van superkritische CO2 als het ware opengezet. We gebruiken CO2 als medium om de kleuren vervolgens in het garen te krijgen. Zo’n 98 procent van de kleurstof blijft daar dan ook daadwerkelijk zitten en daardoor bereiken we veel intensere kleurdieptes’, zegt founder Rianne van der Steen.
‘Met de traditionele methode warm je eerst water op, voeg je vervolgens kleurstoffen toe en koel je het water daarna weer af. Zeker 20 procent van de kleurstoffen en chemicaliën wordt na het verven weer uitgespoeld. Dat verdwijnt doorgaans in het oppervlaktewater, met alle schadelijke gevolgen van dien. Onze technologie voorkomt dit.’
Lees ook: New Optimist komt met statiegeld op kleding: kan dat de afvalberg verkleinen?
Wie zitten erachter?
Fashion is voor Van der Steen bekend terrein. Ze volgde een mode-studie in Rotterdam en verkaste daarna naar Londen. In de Britse hoofdstad werkte ze jarenlang voor bekende modehuizen, zoals Vivienne Westwood en Alexander McQueen. Eenmaal weer terug in Nederland begon de negatieve milieu-impact van fashion aan haar geweten te knagen.
‘Waarom doet niemand iets aan dit probleem? Ik kwam in mijn carrière als modeontwerper heel wat mensen tegen met deze vraag. En dan realiseer je je ineens: ik kan diegene zijn. Zo ben ik uiteindelijk met Scy Dye begonnen, als startup naast mijn eigen studio in Oss.’
Van der Steen runt het bedrijf niet alleen. In het team zitten verder nog chemicus Peter Leerkamp, John Sernee als het financiële geweten, textielverfspecialist Frans van Orsouw en technoloog Ed van Uum. Die brengt de broodnodige kennis over superkritische CO2 mee.
Wie zitten erop te wachten?
Weverijen, spinnerijen en breifabrieken zijn de klanten die Scy Dye op het oog heeft. Dit zijn de partijen die voor grote kledingmerken de productie en dus ook het verfproces voor hun rekening nemen. ‘We hebben het momentum. Er is in de branche duidelijk een verschuiving gaande, met de focus op meer duurzaam’, aldus Van der Steen.
Maar er speelt volgens haar meer dan enkel de groene gedachte. Voor het traditionele verfproces is veel water nodig, dat ook nog op hoge temperatuur moet worden gebracht. ‘Sinds de oorlog in Oekraïne is zuinig energiegebruik een speerpunt in de branche. Onze CO2-verfmachines gebruiken veel minder energie en kennen een kortere productietijd. Daardoor zijn er ook nog eens minder arbeidskrachten nodig.’
Wat is het verdienmodel van Scy Dye?
De startup zet eerst in op de verkoop van de verfmachines. Daarvoor is er al de nodige belangstelling, stelt Van der Steen. Die daaraan toevoegt dat haar bedrijf zich eerst wil richten op het Europese continent.
Relatief kleine merken zonder eigen spinnerij of weverij hebben ook al hun interesse kenbaar gemaakt. Voor die groep wil Scy Dye de ontwikkelde technologie in de toekomst als dienst gaan aanbieden. Dit is enkel nog een idee. Hoe dat businessmodel er precies gaat uitzien moet nog verder worden uitgediept.
Startup van de Week
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »
Hoever is Scy Dye?
De eerste pilot-machine is bijna klaar. Het ding is circa twee meter breed, twee meter diep en twee meter hoog. De B2-machine, noemen de founders haar. ‘In Nederland hebben we het over klossen, maar in Engeland noemen ze het bobbins en in Vlaanderen bobijnen. We houden de B aan, want dat is internationaal bekend’, aldus Van der Steen.
Het cijfer twee betekent dat er twee klossen tegelijk geverfd kunnen worden. Hierna wil het bedrijf naar een verbeterde versie met maar liefst twintig klossen. Dat wordt – niet heel verrassend – de B20. In drie kwartier krijgen de garens hun kleur, zonder dat het milieu daar de dupe van wordt.
Nog geld nodig?
Absoluut! Het produceren van de verfmachines is nu eenmaal een kapitaalintensieve business. Dat Scy Dye al met de nodige geldschieters om tafel heeft gezeten, is dan ook niet verwonderlijk.
‘Onlangs wonnen we de publieksprijs tijdens de uitreiking van de Brabant 40-awards, een nieuwe prijs voor de beste startups uit deze provincie’, zegt Van der Steen. Dit heeft weer geleid tot nieuwe belangstelling van investeerders. We verwachten begin volgend jaar een deal te kunnen sluiten.’
Lees ook deze artikelen over startups en financiering:
- Deze 11 angel-investeerders maken van Nederlandse startups wereldspelers
- Sterke elevator pitch? 4 tips voor een krachtige opening
- Trust-based funding: ‘Maak van jouw startup geen bedrijf, maar een beweging’