Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

NoPalm Ingredients ‘brouwt’ een alternatief voor palmolie

NoPalm Ingredients maakt een duurzaam, circulair en lokaal alternatief voor palmolie. Het eerste miljoen is binnen en de tweede investeringsronde staat gepland. Met als bestedingsdoel: een pilot-fabriek in 2023 en commerciële productie in 2024.

nopalm ingredients lars langhout
Foto: FoodHack

Wat is NoPalm Ingredients?

NoPalm Ingredients heeft een missie: palmolie in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen vervangen door een hoogwaardig lokaal, circulair en duurzaam alternatief.

De visie? Over de hele wereld fabrieken plaatsen die plaatselijke zijstromen fermenteren tot microbiële olie. Dat is volgens de startup uit Ede het meest circulaire, duurzame en lokale alternatief voor palmolie zonder dat daarbij bos gekapt wordt, chemicaliën gebruikt worden en containerschepen worden ingezet voor transport.

‘Palmolie is slecht voor de wereld’, zegt mede-oprichter Lars Langhout. ‘Door het afbranden van regenwoud, raffinage van de olie en transport over de hele wereld komt enorm veel CO2 vrij. Om je een voorstelling te geven: de luchtvaartindustrie is verantwoordelijk voor 2,2 procent van de CO2-uitstoot, palmolie voor 1,7 procent. Daarnaast gaan palmolieplantages ten koste van de natuurlijke habitat van met uitsterven bedreigde diersoorten en maken palmoliebedrijven zich vaak schuldig aan sociale uitbuiting van lokale boeren. Daarom komen wij met een alternatief.’

Startup van de Week
Iedere week lichten we een veelbelovende startup uit. De Startup van de Week dingt ook mee naar de titel Startup van het Jaar. Benieuwd wie er kans maken? Lees eerdere Startups van de Week terug »

NoPalm Ingredients past fermentatietechnologie toe op organische zijstromen, zoals aardappelschillen, groenten en suikerbietenloof. Daarin is de startup uniek. ‘Wij zijn de enige partij ter wereld die zijstromen gebruikt om een alternatief voor palmolie te brouwen.’

NoPalm Ingredients werkt met oliehoudende gisten die elementen in het organisch materiaal opeten. ‘Daar persen wij vervolgens microbiële olie van. Die olie is qua compositie redelijk gelijk aan palmolie en kunnen wij tailormade produceren. Zo kunnen we onder andere spelen met de samenstelling (vet of vloeibaar), maar bijvoorbeeld ook vitaminen of proteïnen toevoegen. De biomassa die overblijft, brengen we terug in de waardeketen, waardoor de microbiële olie een circulaire en duurzame oplossing is.’

Wie zitten erachter?

Lars Langhout (35) en Jeroen Hugenholtz (63). Hugenholtz heeft een achtergrond als microbioloog en fermentatie-expert en Langhout als strategieconsultant. ‘Twee werelden die in 2021 samenkwamen’, vertelt Langhout. ‘Toen Jeroen en ik aan de praat raakten, werd ons al snel een ding duidelijk: we zijn het aan onze omgeving en toekomstige generaties verplicht dit idee uit te werken. Een jaar later hebben we het eerste miljoen aan financieringsgeld binnen. Ja, het kan snel gaan.’

Wie zitten erop te wachten?

De startup richt zich in eerste instantie op grote – en later ook op kleine – producenten van voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen. Het uiteindelijke doel? Palmolie de wereld uithelpen.

Bijkomend voordeel: NoPalm Ingredients kan 90 procent van de zijstromen ook weer terugbrengen in de waardeketen. In de (nabije) toekomst starten Langhout en Hugenholtz daarom ook gesprekken met bedrijven die daar weer een bewerkingsslag op kunnen doen.

nopalm ingredients lars langhout jeroen hugenholtz
NoPalm Ingredients was een van de winnaars van de pitchcompetitie tijdens FoodHack Lausanne 2022. Uiterst links Jeroen Hugenholtz, tweede van rechts Lars Langhout. Foto: FoodHack

Hoever is NoPalm Ingredients?

De startup is slechts zes maanden oud, maar spreekt nu al met de top tien grootste FMCG-bedrijven (fast-moving consumer goods). Er zijn nog geen contracten getekend, want NoPalm Ingredients produceert nog niet commercieel. Op dit moment worden samples gestuurd waarmee de  FMCG-bedrijven testen doen. In 2024 hoopt NoPalm Ingredients een eigen commerciële faciliteit te hebben. Dit jaar ligt de focus op opschaling.

‘We zijn in januari gestart met het fermenteren van vijf liter. Op dit moment zitten we op honderd liter, over twee maanden schalen we op naar zeshonderd liter en in oktober naar vierduizend liter. Daarnaast is het ons gelukt een eigen extractieproces zonder chemicaliën te ontwikkelen en een giststam te optimaliseren die 2,5 keer meer productie oplevert. Dat alleen al is een enorme doorbraak.’

In het afgelopen half jaar hengelde NoPalm Ingredients ook wat prijzen binnen, waaronder de Fi Global Startup Innovation Challenge (Frankfurt), Future Food-Tech (San Francisco), FoodHack (Lausanne) en de Rabo Duurzame Innovatieprijs.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Wat is het verdienmodel?

De startup gaat twee businessmodellen naast elkaar gebruiken. Het traditionele model, waarin NoPalm Ingredients zijstromen inkoopt, verwerkt en olie verkoopt. En een licentiemodel, gericht op bedrijven die zowel zijstromen als palmolie produceren. ‘In dat laatste model plaatsen wij onze fabriek naast het desbetreffende bedrijf. Op die manier kunnen wij ter plaatse olie maken en terugleveren.’

Nog geld nodig?

In een eerste investeringsronde, afgelopen januari, haalde NoPalm Ingredients 1 miljoen euro op bij Green Creators, Future Food Fund, ICOS Capital en een groep angel investors. Een mooi begin, maar Langhout wil sneller. ‘Dit jaar volgt nóg een investeringsronde van enkele miljoenen. Dat is nodig om een eerste pilot-fabriek neer te zetten.’

Op de hoogte blijven over Startups & Scaleups? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven!