Nog steeds heeft ondernemerschap voor veel mensen de reputatie van een leven vol drukte en stress. Romme wil daar met haar boek wat aan doen. “Ik wil een positief-realistisch beeld schetsen van wat ondernemen is. Veel mensen dromen over ondernemen, maar te weinig mensen doen er iets mee omdat ze niet goed durven. Ik probeer die belemmeringen weg te nemen.”
Zelf deed Romme er ook een paar jaar over voor dat ze op haar 25ste haar eerste bedrijf, een bureau voor bedrijfsevenementen begon. “Ik weet niet meer zo goed of ik droomde over het beginnen van een bedrijf, maar ik heb wel op mijn 21ste al een opleiding voor zelfstandig ondernemer gevolgd. Pas een paar jaar daarna heb ik er werk van gemaakt. De truienfabriek die ik op mijn 22ste wilde beginnen is er in ieder geval niet gekomen.”
Ondernemen erfelijk
Een van de misverstanden die Romme in haar boek uit de wereld helpt is dat ondernemen in je bloed moet zitten. “Ik geloof niet dat je als ondernemer geboren wordt. Het heeft ook met de definitie te maken die je er aan geeft. Ik omschrijf een ondernemer als iemand die werkt voor eigen rekening en risico. Je moet jezelf voorzien van een leuke baan, dat is ondernemerschap anno 2006.”
Veel belangrijker dan geld verdienen is volgens Romme dat je een bedrijf begint met iets waar je passie voor voelt. “Maar het hoeft niet je favoriete hobby te zijn, ondernemen hoeft echt niet elke dag leuk te zijn. Besef alleen wel dat je iets moet kiezen waar je graag een groot deel van je tijd mee bezig moet zijn.”
Het beste dat er is
“Ondernemen voelt heel anders dan werken. Ik vind het de leukste manier van leven en werken, met de voordelen en nadelen ervan. ”Het is de trend van dit moment. Steeds meer ondernemers zien het hebben van een bedrijf als een levensstijl. Is dit niet tijdelijk nu de economie weer aantrekt? Romme: “Nee, dat denk ik niet. Het is geen economisch verhaal maar een maatschappelijk verhaal. Mensen zijn op zoek naar bezieling en een balans tussen werk en privé, die vinden ze vaak in ondernemerschap.”
Ook Romme ziet dat het aantal ondernemers in Nederlanders steeds records blijft breken. Dat zijn ook part-time ondernemers bij. Daarmee komen we op een misverstand dat Romme ook recht wil zetten. “Met part-time ondernemen is niets mis. Het betekent niet dat je je minder inzet dan een fulltimer. Als je naast je bedrijf er een baan bij hebt moet je dat zien als een investering. Op je baan leer je meer voor je bedrijf en andersom. Het is die combinatie die juist goed kan werken. Het is juist heel legitiem.”
Enkele punten uit De Ondernemersdroom:
- Misverstand: niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap.
- Een bedrijf opzetten hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Romme tilde haar eerste bedrijf van de grond met een startkapitaal van 1000 euro.
- Een ondernemer kent veel vrijheden. De vrijheid om de eigen tijd in te delen, dingen te doen die voor jou belangrijk zijn, de vrijheid om de eigen ideeën uit te werken. Als je dan ook nog een villa in Frankrijk bij elkaar verdient, is dat mooi, maar niet het belangrijkste.
- Starten als ondernemer betekent een duidelijke keuze maken voor een product of dienst. Met een specialisatie kun je je meer onderscheiden èn meer verdienen.