Vrouwelijke werknemers van techstartups en – scaleups krijgen gemiddeld 26 procent minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Dat stelt salarisplatform Ravio deze week na een analyse van hr-data rond het aanname- en beloningsbeleid van ruim 1.000 Europese techbedrijven. Daaronder zitten ook zo’n 250 bedrijven die in Nederland actief zijn.
Het is een gemiddelde, waarschuwt Ravio, dat ook aantekent dat door de bank genomen de man-vrouwverhouding bij de onderzochte techbedrijven 60/40 is. Een kleine opsteker voor Nederlandse ondernemingen: met 23 procent ligt de gender pay gap hier net iets lager dan in heel Europa. Maar Frankrijk doet het met 18 procent lagere beloning voor vrouwen toch beter, terwijl Engeland met 29 procent een grotere kloof heeft.
Gelijke beloning aan de top…
Nog meer relatief goed nieuws: aan de top bestaat de kloof niet volgens de data waarover Ravio beschikt: de 19 procent vrouwen onder de leidinggevenden kregen exact dezelfde (basis)beloning als hun mannelijke tegenhangers. Onder lagere managers is de kloof er wel: de 35 procent vrouwen onder die bloedgroep krijgt 17 procent minder betaald.
en op de afdeling support
Op de afdelingen support – waar waarschijnlijk niet het best wordt betaald – is de gender pay gap opmerkelijk genoeg weer bijna afwezig. Hier is een meerderheid van 61 procent van de werknemers vrouw, en hun beloning blijft ‘slechts’ 2 procent achter bij die van collega’s die zich identificeren als man.
Een nieuwe Europese richtlijn, de EU Pay Transparency Directive, moet vanaf 2026 helpen de loonkloof te verkleinen. Op basis daarvan moeten Europese bedrijven informatie verstrekken over hoeveel zij vrouwen en mannen betalen voor werk van gelijke waarde, en moeten ze actie ondernemen als de loonkloof tussen mannen en vrouwen meer dan 5 procent bedraagt.
Werk aan de winkel dus, ook voor de techstartups en -scaleups uit het onderzoek. Desondanks geven de mensen die er verantwoordelijk zijn voor de hr in meerderheid aan dat de nieuwe richtlijn nog geen hoge prioriteit heeft in hun beleid. Volgens 45 procent vooral omdat die nieuwe regelgeving voorlopig nog toekomstmuziek is.
Rem op werving nieuwe werknemers
Startups en scaleups in Europa zijn verder een stuk minder happig op het aannemen van nieuwe werknemers. Vorig jaar is het wervingspercentage gedaald van 60 procent in 2022 naar 37 procent in 2023. Het tempo waarin de techbedrijven nieuwe mensen aannemen, verschilt wel per fase waarin de startups en scaleups zich bevinden:
Bovendien zit er natuurlijk ook een flink verschil tussen de verschillende functies waarin de Euroepse techbedrijven werven: commerciële mensen op sales zijn momenteel het meest in trek, techneuten juist het minst. De bedrijven focussen zich blijkbaar meer op hun omzetgroei en winstgevendheid en minder op het ontwikkelen van nieuwe producten.
De komende 6 maanden wil een krappe 45 procent van de startups en scaleups nog groeien in aantal werknemers, al geven ze het aannemen van nieuwe krachten niet allemaal even hoge prioriteit. Vooral startups in een vroege fase, die hooguit seed funding hebben binnengehaald, vervangen hooguit de mensen die vertrekken.
Hybride werken: 3 dagen thuis is populair
Een laatste interessant staatje in het rapport geeft weer hoe populair hybride werken is onder de onderzochte bedrijven. Slechts 23 procent heeft zo te zien een altijd-op-kantoorbeleid. Bij driekwart van de bedrijven is deels vanuit elders werken de norm, met vaak een maximum aan het aantal werkdagen per week. Drie dagen is het vaakst de max, maar volledig remote werken kan nog altijd bij 24 procent van de techstartups en -scaleups: