De Kamers moeten zich houden bij dienstverlening aan ondernemers en zich niet bemoeien met de politieke lobby rond het tegengaan van regeldruk, vinden werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Ze vielen over het boekwerk ’12 Best Practices – voor het reduceren van gemeentelijke Administratieve Lasten voor bedrijven’ dat de Kamer van Koophandel opstelde.
Geldverkwisting, vond MKB-Nederland, want het had zelf de regeldruk al helemaal in kaart gebracht. Bovendien komen de KvK’s met ‘slappere’ voorstellen om de regeldruk tegen te gaan dan die MKB-Nederland voorstelde.
Meer regeldruk Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde woensdag in het FD dat de KvK’s ‘buiten hun boekje’ zijn gegaan, omdat ze alleen ‘faciliterend moeten zijn’. KvK-voorzitter Thijs Wöltgens en KvK-directeur Frans van Steenis reageerden dat ze zich niet in alle regio’s met het thema regeldruk willen bemoeien.
Ironisch genoeg zorgt het nieuwe Handelsregister van de KvK juist voor een lastenverzwaring voor kleine ondernemenden. Zo moeten beoefenaars van vrije beroepen zich vanaf juli 2008 ook gaan inschrijven. Dat betekent 15 procent meer inschrijvingen, schatten de KvK’s zelf, en dus: ‘kassa’.
Wetswijziging De verplichting volgt uit de nieuwe Handelsregisterwet, die het KvK-register regelt. Maatschappen, advocaten, notarissen, artsen, eenmanszaken in de landbouw en visserij moeten zich bijvoorbeeld straks gaan inschrijven. Met alle verplichte papieren en digitale rompslomp van dien.
De tweede vorm van regeldruk door de nieuwe Handelsregisterwet gaat over het verplicht vermelden van het KvK-nummer. Ook de groepen die zich nu verplicht moeten inschrijven, moeten op hun briefpapier en andere gegevensdragers – dus ook e-mails en visitekaartjes – hun handelsregisternummer vermelden.
Die Handelsregisterwet heeft overigens alweer vertraging opgelopen. Tweede Kamer, College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State hebben meer tijd nodig. Het is de vraag of de datum van juli 2008 wel wordt gehaald. Wat de consequenties van de vertraagde wetsinvoering zijn, is volgens de Kamers van Koophandel nog ‘onduidelijk’.
KvK nuttig? De discussie over de rol en het nut van de KvK’s speelt langer. Een typisch Nederlandse discussie gaat over de jaarlijkse bijdrage, tussen de 50 en 125 euro afhankelijk van het soort bedrijf. Die contributie gaat vooralsnog niet omlaag. Hoewel de organisatie volgens Wöltgens en Van Steenis een flinke ‘efficiencyslag heeft gemaakt’. Zo gaat het aantal Kvk’s terug van 21 naar 12.
Geen website Maar het ondernemersgeld steken de Kvk’s nu in een groot ict-project om het Handelsregister te centraliseren. Op het terrein van automatisering valt nog veel te winnen. De site van het Handelsregister is bijvoorbeeld elke dag vanaf middernacht tot ‘s ochtends vroeg ‘down’. Dan vinden namelijk de backup-processen plaats en kunnen internetters geen uittreksels opvragen.
De automatisering bij de KvK staat vaker ter discussie. In augustus brandde internetexpert Bram van Rijen de KvK-site op Sprouts Expertlog nog totaal af. Hij noemde die site ‘van een treurniswekkende mufheid’.
Sprout-lezers reageerden massaal: niet over de site, maar met andere klachten over de KvK. Veel ondernemers vinden de KvK’s te duur: ‘Jaarlijks betalen zonder daar iets voor terug te ontvangen is absurd’, schreef een van hen op Expertlog.
Auteur: Tonie van Ringelestijn