Wie al moe wordt van de stroom verzoekjes van Hyves of LinkedIn, staat de komende tijd nog meer irritatie te wachten. Steeds meer sites laten gebruikers hun adresboeken of contactlijsten van andere sites importeren om die mensen vervolgens met een muisklik ook allemaal een mailtje te sturen. Door het samenwerkingsverband OpenSocial, een initiatief van Google waarbij deze week ook grote partijen als Microsoft, Yahoo en Myspace aanhaakten, wordt het technisch nog gemakkelijker om contacten tussen sites uit te wisselen.
Dat lijkt handig. Gebruikers kunnen gemakkelijk mensen die ze al kennen of al hebben toegevoegd op andere sites een verzoek sturen zich ook aan te melden bij een nieuwe site. Het wordt mogelijk honderden mensen in één klap te bestoken.
Spamboeren
Dat laatste doen sites als Naymz.com en Ziggs.com. Deze zakelijke sociale netwerken zijn minder gericht op het leggen van contacten en meer op het zo positief mogelijk naar voren brengen van jezelf. Hoofddoel: een goede score op je eigen naam in de Google-resultaten. Naast het toevoegen van je eigen cv, is het nadrukkelijk de bedoeling dat anderen elkaar gaan beoordelen of aanbevelen. Iets wat op LinkedIn ook kan, maar relatief weinig gebruikt wordt.
Vertrouwenswekkend
Naymz vraagt bijvoorbeeld over de ander in te vullen: of u de persoon kent, of u hem betrouwbaar vindt, of u met hem zou samenwerken en of u hem zou aanbevelen voor een baan. Recent voegde Naymz OpenSocial aan de functionaliteiten toe. Dat verklaard de spamgolf van de afgelopen weken.
Zelfpromotie
“Dit soort incidenten gebeurt wel vaker”, zegt recruitment-expert Bas van de Haterd, die bezig is met een boek over ‘persoonlijke promotie op internet’. Hij noemt Plaxo.com, een site om adresboeken te beheren, en Spock.com, een personenzoekmachine. Haterd: “Mensen zijn gemakzuchtig. Ze selecteren geen mensen maar klikken de hele lijst met contacten aan. Uiteindelijk sterft zo’n ‘spamgolf’ binnen een paar weken wel weer uit, deels omdat mensen zich niet meer aanmelden, of de mails al als spam hebben ingesteld.”
Maar er zijn ook hardnekkige websites. “De Nederlandse website voor freelancers Freep.nl bijvoorbeeld, bleef herinneringsmails sturen op niet beantwoorde verzoeken. Elke twee weken ontving ik een herinneringsmail.”
Wie zocht me?
Waar LinkedIn tegenwoordig een optie heeft om te zien wie van de andere Linkedin-leden je profielpagina heeft bezocht, gaat Naymz nog een stapje verder: het geeft premiumleden de mogelijkheid om na te gaan wie op hen heeft gegoogled. Wie een naam in Google intikt, en daarna in de Google-resultaten op de Naymz-pagina van die persoon klikt, geeft zijn ip-adres door aan dat premiumlid. Die kan precies zien wanneer, met welk ip-adres iemand via welke Google-term op zijn pagina terechtkwam.
Naymz-concurrent Ziggs.com doet iets soortgelijks, maar geeft van de ‘Googlers’ niet de ip-adressen. Wel geeft de site zoveel mogelijk andere gegevens over de internetter die je naam intikte. Namen van Googlers geeft Ziggs niet, volgens CEO Tim DeMello is dat een te grote privacyschending. Maar verder lijkt de site wel te draaien om het ‘stalken van de stalkers’: weten wie naar je zoekt op internet is waardevolle informatie. Het kan een klant of concurrent zijn. Bedrijven met eigen sites kunnen dat al terug zien in hun eigen servergegevens, maar sites als Naymz en Ziggs duiken in die behoefte voor particulieren zonder eigen site.
Wat zegt het?
Bij het reputatiegedeelte van bijvoorbeeld Naymz.com zijn ook nog wel vraagtekens te zetten. Van de Haterd is skeptisch over de waarde van de profielpagina’s op dit soort sites. “Je ziet vaak dat er alleen positieve berichten en beoordelingen staan. Deze sites zijn wat dat betreft niet anders dan als je gevraagd wordt een referentie door te geven. Stel je hebt bij een van je drie vorige werkgevers ruzie gehad, dan geef je natuurlijk die ene niet als referentie op, maar de andere twee.”
Kortom: het voordeel van reputatienetwerken als Naymz is klein. Je kan de uitnodigingsmailtjes beter negeren. Of in ieder geval anderen er niet mee lastig vallen.
Tonie van Ringelestijn