Advocaat en interim-jurist Robert de Wilde (35) was druk bezig met de start van een managementbedrijf voor topsporters en talenten uit de entertainment wereld, toen hij in contact kwam met een leraar meditatie. Hardwerkend als hij was, werd De Wilde nieuwsgierig en meldde zich aan voor een introductieworkshop. Sindsdien mediteert hij een aantal keer per week. De Wilde: “Ik heb het gevoel dat ik de afgelopen maanden rustiger ben geworden, helderder ook. Er zijn een paar momenten geweest waarop ik dacht: goh, vroeger had ik hier toch anders op gereageerd, explosiever.”
Mark Teijgeler (33) knikt als hij het relaas van De Wilde hoort. Meditatie, zo weet hij, heeft een heilzaam effect op de beoefenaar. Al is vooraf niet te voorspellen in welke mate. “De een slaapt beter, de ander voelt verlichting van rugpijn en weer een ander springt minder snel uit zijn vel. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat meditatie onder andere de intuïtie scherpt, concentratie verbetert en allerlei kwaaltjes verhelpt.”
Teijgeler weet waarover hij praat. Niet alleen mediteert hij zelf al een jaar of tien, sinds 2003 runt hij met drie kompanen tevens ABC-van-meditatie.nl, een onderneming die onder andere workshops meditatie verzorgt voor zowel particulieren als bedrijven. Teijgeler: “Ons bedrijf is min of meer bij toeval ontstaan. Alle vier werkten we in het bedrijfsleven, ik in de dealing-room van ABN Amro. Leuk werk, maar ik was er op uitgekeken.”
Meditatie wordt vaak geassocieerd met zweverigheid, met uren op een matje opgevouwen zitten in een onmogelijke houding om uiteindelijk iets vaags als verlichting te bereiken. Bij ABC-van-meditatie ziet men dat anders. Volgens Teijgeler is meditatie niets anders dan het beoefenen van technieken die helpen de aandacht te richten op het hier en nu. Maar al te vaak zijn mensen dat niet. Er is altijd wel iets dat de aandacht wegtrekt: zorgen over omzet, verveling, problemen thuis of met een werknemer. Door te mediteren leert iemand dat stemmetje, dat altijd in het hoofd zeurt, los te laten. Leert hij minder te piekeren. En als dat lukt merken mensen ineens dat ze meer energie en aandacht kunnen opbrengen voor hetgeen op dat moment wel belangrijk is.
Dat loslaten, zo heeft Teijgeler gemerkt, brengt sensaties met zich mee. Zo trainde hij ooit Amsterdamse leden van de mobiele eenheid. Die begonnen met de nodige scepsis. Maar dat veranderde. “Aan het einde van de workshop hebben ze gemerkt hoeveel stress ze eigenlijk vasthouden in hun lichaam. Gaande de workshop komt die stress los en daarbij treden allerlei merkbare sensaties op. De een voelt zijn lichaam trillen, de ander merkt ineens hoe moe hij geestelijk is. En dan beseffen ze dat meditatie wel degelijk effect heeft.”
Bij Robert de Wilde beperkte de reactie zich tot een plotseling besef dat hij zich heel helder voelde. “Een heerlijk gevoel,” zegt hij nu. Hij mediteert om de dag, pal na het opstaan, een half uur, zittend op een stoel. “Ik ga hier zeker mee door. Mijn werk als interim-jurist is heel stressvol en het opzetten van mijn bedrijf Jerry Sports and Entertainment zorgt alleen maar voor meer druk. Door om de dag een half uurtje vrij te maken, zorg ik ervoor dat tijdig de druk van de ketel gaat. En daar voel ik me heel goed bij.”