In die stad treedt OnsNet Eindhoven op als glasvezeldienstverlener, maar mag iPhion de programma’s leveren. Het concept van iPhion werkt zo. Voor 100 euro krijgt de consument een kastje in huis, gebaseerd op een NXP-chip, die voor 50 euro per jaar al tien zenders biedt. Een pluspakket met 80 zenders, inclusief HD-zenders, is ook mogelijk en zal 17 euro per maand kosten. Maar voorlopig alleen in Eindhoven, want zo is het afgesproken met de rechtenhouders NPO, RTL en SBS. Die zitten namelijk in het goedkope basispakket. Maar als het aan Ten Houten ligt gaat iPhion ook elders in Nederland zijn programmapakket aanbieden, via glasvezel of stevige ADSL verbinding. Ziggo, UPC
Kortom, Ten Houten gaat de concurrentie aan met kabelaars Ziggo en UPC, die samen met KPN en Tele2 de markt voor tv-distributie beheersen. Frustratie was eigenlijk wat hem dreef om samen met Robert Klep, medeoprichter van Ilse media, en Willem Jan Withagen van IAE iPhion te beginnen. ‘Toen Veronica zonder RTL doorging, wilde de kabel hier in Eindhoven die zender niet doorgeven, dat mocht niet van de programmaraad,’ zegt Ten Houten tegen Sprout. ‘Nu ging het mij niet om die zender, maar om de betutteling, ik maak liever zelf uit wat ik zie.’
Ten Houten vergelijkt televisiedistributie in Nederland met het ‘walled garden model’ dat vroeger door partijen als AOL of KPN’s iMode werd gehanteerd. Die kozen ook hun eigen content partners uit. De consument moet straks zelf kunnen kiezen welke zenders hij wil ontvangen en daar een overeenkomstige prijs voor betalen. Zover is het nog niet, zegt Ten Houten, maar in principe is het tegenwoordig niet moeilijk om voor weinig geld iedere tv-zender uit de wereld in goede kwaliteit in de huiskamer te krijgen.
Overigens krijgt Ten Houten er wel meteen een concurrent bij. Your.TV van Gijs Davelaar (ex John de Mol en Ziggo) wil eveneens via breedband ‘HDTV aanbieden voor de prijs van analoge tv.
Terug uit schaduw
Het is de laatste jaren een beetje stil geweest rond Merien te Houten na zijn successen Ilse.nl en Nu.nl. Die laatste site is hij ooit begonnen, omdat zijn vader journalist was. In 2000 verkocht Ten Houten Ilse aan uitgeverij VNU, die het vervolgens weer aan Sanoma overdroeg. Hij probeerde daarna het microbetaalsysteem Secoin van de grond te krijgen, maar dat mislukte vanwege, zoals Ten Houten het destijds zelf formuleerde, ‘belangrijke inschattingsfouten’. Ilse.nl, de eerste Nederlandse zoekmachine, en naamgever van uitgever Ilse media, kwam vorig jaar na dertien jaar terug bij de oprichters terug en is nu een nieuwsportaal in aanbouw.