1. Mega Food Stunter ten onder
Ondanks torenhoge ambities heeft Mega Food Stunter het loodje gelegd, schrijft De Stentor. De challenger uit Apeldoorn kocht restpartijen op van diepvriesproducten en verkocht die weer door voor prijzen waar de Aldi en Lidl duur bij afstaken (slogan: ‘Welkom bij de allergoedkooptste’). Marktkoopman Teunis Demmer begon vorig jaar met zijn stunt-supermarkten en bezat inmiddels naast vijf marktkramen ook 18 winkels. Eind 2015 had de teller op 100 filialen moeten staan, voorspelde hij afgelopen mei. Een curator doet nu onderzoek naar de oorzaak van het faillissement.
2. Branson gaat door
Ondernemer Richard Branson is ‘geschokt en bedroefd’ na het ongeluk vrijdag met het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo waarbij tijdens een testvlucht een van de piloten omkwam. Desondanks gaat hij met zijn Virgin Galactic door met het verkopen van ruimtereizen. Meer dan 700 mensen, waaronder beroemdheden als Justin Bieber, Ashton Kutcher en Leonardo Di Caprio, hebben inmiddels voor 250.000 euro zo’n reisje geboekt. Zij zouden vanaf volgend jaar de de dampkring moeten gaan doorkruisen. Ruimtevaart is moeilijk, ‘but worth it’, schrijft Branson in een blog. ‘We zullen doorzetten en samen verder komen.’
3. Halfords trimt winkelbestand
Het vorige maand failliet verklaarde Halfords sluit nog eens 6 slecht lopende winkels (in Dronten, Spijkenisse, Utrecht Kanaleneiland, Meppel, Venray en Zutphen). Daarmee is inmiddels bij 10 van de 102 vestigingen het licht uitgedaan. De winkel voor auto- en fietsaccessoires werkt aan een doorstart voor de resterende winkels. Het wachten is nog op een koper en welke plannen die heeft met de winkelketen. Het FD bericht dat er volgens de curator met ‘diverse partijen’ over een doorstart wordt onderhandeld.
4. Werkstress taboe
Het is deze week ‘Werkstressweek’, reden voor minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher om met een onderzoek naar buiten te komen. Daaruit blijkt dat veel werknemers bang zijn om te zeggen dat ze last hebben van werkstress. Bijna een kwart van de werknemers meent dat dat leidt tot een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken. Asscher noemt werkstress ‘beroepsrisico nummer 1’. Niet alleen bedrijven worden erdoor op kosten gejaagd, maar het kost ook menselijk kapitaal ‘omdat goede mensen soms finaal afknappen’.
5. Weer taxibedrijf ten onder
Terwijl nieuwe spelers als Uber, Tinker en Drive Ugo volop experimenteren met nieuwe modellen blijft het faillissementen regenen in de taxibranche. De laatste in die reeks is het Heerenveense taxibedrijf Oenema (ca. 200 medewerkers). Het bedrijf kan zijn activiteiten nog wel voortzetten, totdat de curator een oplossing heeft voor het afwikkelen van het faillissement. De taxibranche kampt met de gevolgen van de bezuinigingen in het zorgvervoer, voor de meeste bedrijven de belangrijkste bron van inkomsten. Ook dalen de prijzen al een tijd door de grote concurrentie bij aanbestedingen. Meer dan de helft van de 1.100 taxibedrijven met vast personeel sluit dit jaar naar verwachting af met verlies.
6. Ondergang Oad nog lang niet in kaart
Ruim een jaar geleden ging Oad failliet, maar het duurt waarschijnlijk nog ‘geruime tijd’ tot de curatoren iets kunnen zeggen over de schuldvraag rond het faillissement van het reisbedrijf. Daardoor moeten ook de ongeveer 4.000 schuldeisers nog lang op een eventuele uitbetaling wachten, blijkt bij het vierde faillissementsverslag over het bedrijf uit Holten. De curatoren zijn nog altijd druk bezig om zo’n 22.000 ordners en mappen in een digitaal archief te zetten, bij elkaar 60 terabyte (60.000 gigabyte) aan informatie. Daarna pas kunnen meerdere onderzoeken worden gestart, onder meer naar de rol van huisbankier Rabobank en de bestuursleden, en naar het mislukken van een kostbaar softwareproject.
7. En dan dit: Kok Ramsay verkoopt belang voor groeigeld
De bekende Britse kok Gordon Ramsay (Hell’s Kitchen) wil, volgens The Sunday Times, een belang van 50 procent in zijn restaurantimperium verkopen om aan groeikapitaal te komen. De krant schrijft dat die transactie de 34 restaurants waardeert op 80 miljoen Britse pond (102 miljoen euro). Tijdens de crisis kwam de kok in zwaar weer en wist hij zijn restaurants draaiende te houden door er zelf miljoenen in te steken. Ramsay en zijn zakenpartner Stuart Gillies sneden de afgelopen jaren flink in de kosten en sloten daarbij enkele onrendabele restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werden die inspanningen beloond met een winst voor belastingen van 5 miljoen pond op een omzet van bijna 45 miljoen pond.
Tot zover de Sprout update van maandag 3 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag