Waarom hebben zoveel managers vertrouwen in de Rabobank? “Wij zijn loyaal en weten hoe we met tegenslag om moeten gaan.”
DE WINNAARS:
1. Rabobank
2. ING Groep
3. ABN Amro
4. Van Lanschot
5. Fortis
6. SNS Reaal
7. Deutsche Bank
8. De Lage Landen
9. Triodos Bank
10. Friesland Bank
11. Athlon
12. BNP Paribas
13. RBS
14. Lease Plan CorporationBedrijven krijgen nog altijd lastig kredieten bij banken. De kredietcrisis werkt er nog lang door. Het is bij Rabobank dat ondernemers denken de beste kans te maken om toch nog financiering los te krijgen. Zij gaan in deze categorie dan ook fier aan kop, om in de voor Rabobank bekende wielertermen te blijven.
Paul Dirken, directeur Bedrijven bij Rabobank Nederland, verklaart het succes. “Als coöperatie met een lange traditie in de agrarische sector weten we dat een oogst soms kan mislukken,” zegt Paul Dirken. “Daarom vertrouwen ondernemers in moeilijke tijden op ons. Wij weten hoe we met tegenslag moeten omgaan. Dat zit bij ons in de genen.” De aanpak van de Rabobank ligt voor de hand: “rust bewaren, samen om de tafel gaan zitten en bespreken hoe je de strenge winter doorkomt.”
Vertrouwen in de sport
Het is een voordeel dat de bank door zijn coöperatiestructuur over een breed netwerk beschikt en lokaal goed bereikbaar is. Daarnaast is een consistente dienstverlening essentieel, stelt Dirken. “Klanten weten wat ze aan ons hebben. We zijn loyaal en hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Dat zie je ook terug bij de sponsoring van de wielerploeg. Die heeft het de laatste jaren ook niet altijd makkelijk gehad. Toch zijn we het wielrennen blijven ondersteunen – omdat we vertrouwen hebben in de sport.”
Kaf van het koren
De loyaliteit van de bank houdt natuurlijk wel een keer op. “De rol van een bankier is natuurlijk ook om het kaf van het koren te scheiden. Je ziet dat de crisis een opschonende werking heeft. We nemen de tijd om de zaak weer scherp neer te zetten.” Hoewel de uitbundige kredietverlening van voor de crisis voorbij is, zijn de kredietnormen bij de Rabobank de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd. “De vooruitzichten voor bedrijven zijn natuurlijk wel anders dan een paar jaar geleden. Dat merken ondernemers ook. Het MKB is daarom op dit moment zelf terughoudend om te investeren.”
Strengere kapitaalregels
Tot slot verwacht Dirken dat kredietverlening op termijn duurder zal worden, mede als gevolg van de strengere kapitaalregels waaraan banken zullen moeten voldoen. “Daarmee moeten we wel oppassen. We moeten niet doorslaan en allerlei onnodige regels invoeren. Uiteindelijk moet financiering wel laagdrempelig beschikbaar zijn voor bedrijven. Dat is de cruciaal voor de economie.”
>> Dit artikel is afkomstig uit MT Finance 2010. Bestel deze MT gids online <<