In december was het nog: wow! Facebook wil Whatsapp kopen, voor miljoenen dollars! Deze week is het Google, dat Whatsapp zou willen inlijven. Maar 1 miljard dollar vinden oprichters Brian Acton en Jan Koum niet genoeg. De ex-Yahoos proberen Google te verleiden tot een hogere prijs. Ja, natuurlijk ontkennen ze volgens de regels van het spel alle geruchten hardnekkig: op dit moment wordt er niet gesproken met Google.
Sms-alternatief wordt sociaal
Nou ja, morgen wel. Of dan is het misschien een andere onlinegigant die bij Whatsapp komt aankloppen. Want de makers van de app hebben goud in handen: 7 miljard berichten handelden ze per dag af in januari, afkomstig van rond de 300 miljoen gebruikers wereldwijd. Dat is een serieuze hoeveelheid data, maar ook een serieuze hoeveelheid minuten waarin gebruikers met elkaar communiceren. Soms zakelijk, als goedkoop alternatief voor sms. Maar steeds vaker gaan in groepsverband plaatjes, video’s en linkjes rond. Precies: Whatsapp groeit uit tot een sociaal netwerk, verdeeld in kleine plukjes die samen Facebook het leven nog lastig kunnen maken.
Whatsapp is niet alleen
Sinds het stokoude fenomeen instant messaging afgestoft in een mobiele variant een prima alternatief bleek voor sms, is het nu de beurt aan de social media. Het is daarom geen toeval dat Facebook werk maakt van zijn eigen chat-app, Facebook Messenger, om gebruikers zo snel mogelijk in zijn sociale net te vangen. Hoe beducht Facebook is voor Whatsapp en de rest, bewijst ook de blokkade die het MessageMe oplegde: de nieuwkomer en Whatsapp-uitdager krijgt geen toegang meer tot data waarmee Facebook-vrienden kunnen worden uitgenodigd/weggelokt naar MessageMe. En Whatsapp is niet eens het enige handige communicatietooltje voor mobiel gebruik.
We zetten de belangrijkste sms-killers op een rij:
Whatsapp: de grootste
Whatsapp zelf behoeft nauwelijks introductie in Nederland. Als ‘gratis’ alternatief is de berichtendienst wereldwijd de absolute tophit onder de betaalde apps. Telecomproviders, die ooit stevig verdienden aan sms-verkeer, zagen hun omzet uit dit dure dataverkeer verschrompelen, probeerden nog iets met blokkades en speciale abonnementen, maar dat bleek een achterhoedegevecht. Whatsapp, oorspronkelijk voor de iPhone ontwikkeld, verstuurt tekstberichten, bestanden, foto’s, video’s en locatiegevens naar andere Whatsapgebruikers.
En dat kan ook naar een hele groep tegelijk. Dat laatste maakt Whatsapp en anderen zo’n grote bedreiging voor Facebook. Waarom Facebooken, als je met je beste vrienden de hele dag lekker door elkaar kan schreeuwen via Whatsapp? Zakelijk gebruik zijn wij er ook aan verknocht geraakt: per project maak je een Whatsappgroep aan, zodat vergaderen onderweg pijlsnel verloopt.
-
Pro: bereik, groepsvergaderen, voor alle smartphones
- Contra: privacy. Whatsapp verlangt dat je je contactenlijst uploadt naar de server. Hackers kunnen een keer toeslaan.
- Voor iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Symbian
MessageMe: de nieuwste
De new kid on the block, slaat in de VS enorm aan als alternatief voor Whatsapp op Android en iOS. Binnen een maand na de introductie is MessageMe al een miljoen keer gedownload. Een belangrijk voordeel is dat het niet aan één mobielnummer zit vastgeklonken, zoals Whatsapp zelf. Vanuit één account valt MessageMe op meerdere apparaten te gebruiken. Contacten kun je op basis van een persoonlijke pincode toevoegen, zodat je geen telefoonnummers hoeft uit te wisselen. Op het gebied van multimedia is MessageMe veelzijdiger dan WhatsApp. Muziek, YouTube-filmpjes en schetsen zijn te versturen. Bovendien is er een push-to-talk-functie voor korte soundbytes. Dat MessageMe werkelijk hard gaat, bewijst de actie van Facebook: dat blokkeerde de toegang tot zijn dienst Social Graph, om de virale verspreiding van de chatdienst nog enigszins in te dammen.
-
Pro: gratis app, niet gebonden aan 06-nummer
-
Contra: bereik: 1 miljoen early adopters
- Voor Android en iOS
Lees door: iMessage: de veiligste
iMessage: de veiligste
Slechts voor iPhonegebruikers, de iMessagefunctie die Apple meegeeft aan de nieuwere versies van zijn mobiele besturingssysteem. Om eerlijk te zijn hadden wij geen idee dat we waren overgeschakeld op iMessage: er is geen aparte appje of een extra aanmeldprocedure nodig: zodra de iPhone of iPad ‘ziet’ dat een geadresseerde ook over een iPhone en dus iMessage beschikt, gebruikt hij iMessage.
De berichten kleuren in dat geval blauw in plaats van groen. Net zo gratis als de andere berichtendiensten dus, maar minder veelzijdig: groepen aanmaken lijkt niet echt een prioriteit. Maar iMessage is wel bijzonder veilig. De Amerikaanse drugshonden van de DEA klagen steen en been over de versleuteling achter iMessage. Dat ruikt naar goed nieuws voor gebruikers die hun privacy een warm hart toedragen. Het bereik is groot onder iPhonegebruikers, maar bij je Androidrelaties blijf je sms’en vanuit de berichten-app.
-
Pro: veilig, geen aparte app nodig, flink bereik
- Contra: minder veelzijdig dan Whatsapp
- Voor iPhone
Facebook Messenger: de sociaalste
Facebook Messenger is wel de belangrijkste concurrent vanwege het enorme bereik van 1 miljard vrienden. Veel mensen gebruiken het, en het biedt een blik op dezelfde berichtenstroom als Facebook zelf. Wie het graag zakelijk en efficiënt houdt, schakelt die pushfunctie gewoon uit. Facebook leert ook snel van Whatsapp: onlangs introduceerde het een versie van Messenger die alleen is gekoppeld aan het mobiele nummer. Net als Whatsapp. Ook slim: via operators in 14 landen probeert het klanten te lokken met korting op de data die ze via Messenger verstoken. Nog niet in Nederland.
-
Pro: 1 miljard vrienden
-
Contra: niet zo zakelijk
- Voor iPhone, BlackBerry en Android.
Lees door: BlackBerry de zakelijkste
BlackBerry Messenger: de zakelijkste
‘Pingen’ met de BlackBerry Messenger werkte zó goed, dat de Canadese leverancier van corporatecommunicatiemiddelen ineens de favoriet werd van middelbareschooljeugd en drugskoeriers. Toch is deze Messenger, BBM voor vrienden, nog altijd de meest enterprise grade applicatie onder de mobiele communicatiesoftware. Tekst en beeld kunnen worden gedeeld, maar dat kan ook met agenda’s. Een ontvangstbevestiging instellen is mogelijk, en je ziet of de geadresseerde aan het typen is – functies die Whatsapp ongetwijfeld heeft afgekeken. Het berichtenverkeer is ook nog eens goed doorzoekbaar en te rangschikken en zo veilig als het netwerk van BlackBerry zelf.
-
Pro: zakelijkste communicatie-app, goede archieffuncties
-
Contra: met BlackBerry verlies je in hoog tempo contacten die ook over BBM beschikken
-
Voor BlackBerry
Skype: de veelzijdigste
Skype is met zijn internettelefonie inmiddels een oudgediende. Het leek lange tijd de nagel aan de doodskist van alle telco’s, maar goedkope spraak via het internet – voip-telefonie – werd zo breed opgepikt, dat dit businessmodel van Skype tegen een plafond stootte. Video was een volgende hit voor Skype, dat juist om die reden werd overgenomen door Microsoft. In de mobiele wereld is de Skype-app met zijn chatfuncties nog aantrekkelijker dan zijn desktopbroer. Als alternatief voor de gewone (video) telefoontjes via de telecomprovider biedt het de beste kwaliteit van alle voip-appjes.
- Pro: kan tekst en gesprekken aan
- Contra: niet al je relaties zijn bereikbaar, spraak en video staan voorop
-
Voor Windows Phone, Android en iOS
Lees door: eBuddy, Hollands Glorie
XMS (eBuddy): Hollands Glorie
Dit Hollandse wereldsucces mag niet ontbreken in de lijst. XMS, voorheen eBuddy XMS, begonnen als E-messenger, werd groot door de chatnetwerken van onder meer Microsoft, Google, AOL en Yahoo te verenigen in een simpele interface. Op het web, maar naarmate telefoons slimmer werden, namen die het over. Begin 2011 stapte het bedrijf in de business van Whatsapp met zijn eigen sms-killer: eBuddy XMS. eBuddy heeft een kwart miljard gebruikers in Azië en Latijns-Amerika, het Japanse GREE nam afgelopen herfst een belang in het bedrijf van Jan-Joost Rueb, Koen Kam en Onno Bakker.
De app zelf kwam voor Nederland misschien te laat: we waren al massaal aan het Whatsappen toen eBuddy uitkwam en in snel tempo zijn functionaliteit uitbreidde tot het volwaardige, veelzijdige alternatief dat het inmiddels is. Gelukkig stuurt XMS ook berichten naar niet-gebruikers. Ook handig: vanuit je browser kun je berichtenverkeer van de afgelopen maand teruglezen. De mogelijkheid om foto’s te verfraaien met frutsels bewijst wel, dat eBuddy zijn medeondernemers in den lande niet tot het hart van zijn doelgroep rekent.
-
Pro: stabiel platform, en: koopt Hollandse waar!
-
Contra: in Nederland niet echt aangeslagen
-
Voor iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Symbian