Ze waren in Friesland eigenlijk best trots op de LED campagne ‘Ik stap oer’ van de Provincie Friesland, die nog tot in mei doorloopt. Doel van de campagne: zoveel mogelijk gloei- of spaarlampen in Friese woningen vervangen door LED-lampen. Moet normaal zo’n 20 euro voor een LED lamp worden betaald, in Friesland kost de lamp tijdelijk maar 9,99 euro. De provincie heeft lampen aangekocht van Tiparo en Lemnis. Die waren vanzelfsprekend blij met deze actie en de gratis publiciteit die de campagne zou genereren.
Slechte kwaliteit
Het liep anders: LedNed, de enige LED-fabrikant met een KEMA-keurmerk, was niet onder de indruk van de kwaliteit van Tiparo en Lemnis en en liet dat nogal luidruchtig blijken. De lampen waren volgens het bedrijf van “slechte kwaliteit” en zouden meer problemen geven dan oplossen. LedNed had de Provincie naar eigen zeggen van te voren nadrukkelijk gewaarschuwd over de bedenkelijke kwaliteit. De zogenaamde blindstroom schoot tijdens onafhankelijke testen flink omhoog, waardoor transformatoren extra belast raakten, stelde LedNed.
Blindstroom
Het keuringsinstituut KEMA en het VSL (voorheen Nederlands Meetinstituut) constateerde in onafhankelijk onderzoek dat het wel meeviel met die blindstroom, maar het leed was al geschied.
Rectificatie
Dat schoot Lemnis in het verkeerde keelgat. De onderneming eiste rectificatie. “Die kritiek schaadt niet alleen de onderneming maar brengt bovenal ten onrechte twijfel bij consumenten die te goeder trouw willen bijdragen aan een betere wereld en kiezen voor energiezuinige producten,” zo heette het.
“We moesten dit doen,” zegt Ruud Kooistra van Tendris, aandeelhouder van Lemnis. “Het is vreselijk, al die negatieve energie, maar we konden dit niet over onze kant laten gaan. Er werden dingen beweerd die gewoon niet klopten. Ik begrijp het ook niet, want LedNed schiet met die kritiek ook zichzelf in de voet. De verkoop in Friesland heeft echt stilgelegen. Een discussie over de kwaliteit, prima, maar niet op deze manier.”
Rechter
De Voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden was het daarmee eens en oordeelde een dezer dagen dat de beschuldigingen van LedNed “geen grond vinden in het voorliggende feitenmateriaal en dat met het uiten van deze beschuldigingen de goede naam van Lemnis Lighting is geschaad.” Op de website van LedNed staat inmiddels een rectificatie. De Leeuwarder Courant, die ook schreef over de affaire, werd eveneens gedaagd, maar hoefde niet te rectificeren.
Windmolens
Ook Tiparo uit Leeuwarden overweegt actie tegen LedNed, maar lijkt daar geen haast mee te hebben. “We hoeven niet zo nodig tegen elke windmolen te vechten,” zegt een woordvoerder. “Temeer onze producten nog eens zijn getest en gebleken is dat ze aan alle kwaliteitseisen voldoen.”
Spaarlamp
LedNed is teleurgesteld, en wil de motivering van de rechtbank afwachten voordat men volgende stappen onderneemt. “Die discussie was echt noodzakelijk, anders krijgen we een herhaling van wat er eerder met de spaarlamp gebeurde, de acceptatie daarvan ging ook moeizaam,” zegt directeur Michael Staudt van LedNed. “Als de beleving van LED negatief uitvalt, zijn we veel verder van huis.”
En nee, zegt Staudt, de kritische opmerkingen kwamen niet voort uit jaloezie. Ook LedNed was destijds door de Provincie Friesland benaderd. Maar de aanbestedingseisen maakten het volgens het bedrijf volstrekt onmogelijk LED-lampen te produceren die voldeden aan de kwaliteitseisen.
Door: Jan Libbenga