Universiteiten steunen enthousiaste studenten vaak in het opzetten van een eigen bedrijf. Zo ook Dynteq, dat begon onder de vleugels van de Universiteit Twente. Christiaan Haverslag (24), Rob Lenferink (24) en Niels Markvoort (24) kwamen tijdens hun studie Werktuigbouwkunde tot de conclusie eigen baas te willen worden. Na voorbereidingen van ongeveer twee jaar werd Dynteq opgericht. De kruisbestuiving van het ingenieursbureau zit hem in de combinatie van vormgeving en techniek. Want Dynteq ondersteunt kleine ondernemingen vanaf concept tot driedimensionale productpresentaties. Een surplus voor bedrijven die nieuwe producten ook direct aan klanten of leveranciers willen presenteren.
De drie zijn er zich van bewust dat ze het tijdens de startfase vooral moeten hebben van hun contacten. Opdrachten moeten onder andere via het ’old schoolboys’ network’ binnendruppelen. In het ondernemersplan geven de heren aan nog niet veel ervaring te hebben. En dat kan een probleem zijn als er al veel concurrenten op de markt zijn. Daar staat tegenover dat het ingenieursbureau met een scherp tarief aantrekkelijk is ten opzichte van de grote jongens in de dienstverlenende sector.
Dynteq begint bescheiden en richt zich in de beginfase vooral op de regio Twente. De eerste opdrachten zijn al binnen. Zo ontwikkelden de heren voor fabrikant Nido in Holten een productieplan voor strooimachines. Nu ondersteunt het bedrijf Breven Telecommunication in het ontwerpen van een ergonomisch verantwoorde mobiele telefoon. Ook werd Dynteq ingeschakeld bij het ontwikkelen van zonnepanelen en een design eettafel. De behoefte om vormgeving al in de beginfase van het maken van technische producten te betrekken, groeit in de sector.
Dit jaar heeft Dynteq al 40.000 euro omgezet. Volgend jaar moet de omzet worden opgeschroefd naar 100.000 euro. Het strategische plan voor 2007 zit nog in de pijpleiding, maar de bedoeling is dat in dat jaar ook het break even-point wordt gehaald. (FN)
Albert Akkermans
Start-up deskundige
Wat mij aan het jonge ingenieursburo Dynteq direct opvalt is de professionaliteit van het businessplan. Op geen enkele manier doet het vermoeden dat het hier om drie studenten gaat, uit Twente. Chapeau dus. Alleen het groeiplan van Dynteq is qua ambitieniveau wel erg voorzichtig en weinig vooruitstrevend. Met hun unieke combinatie van vormgeving en techniek mogen ze best wat hoger inzetten. Maar misschien is die bescheidenheid ook wel begrijpelijk als je naast je werk ook nog een studie doet.
Toch lijkt het me interessant om Dynteq de komende jaren goed te volgen. Zij leveren het bewijs dat je tijdens je studie ook ondernemend en innovatief bezig kunt zijn. De combinatie van werken en studeren is volgens mij de voedingsbodem voor excellent, innovatief ondernemersschap. Dus jongens; aan de slag en we verwachten de komende jaren nog grootse dingen van jullie.