De verhouding tussen eigen en vreemd vermogen ligt bijvoorbeeld niet goed, lange termijninvesteringen zijn met kortlopende leningen gefinancierd of de relatie tussen de omzet en de winst is niet goed in de gaten gehouden. Dit soort fouten kan een veerkrachtig bedrijf in de bloei van zijn bestaan meestal nog wel opvangen, maar in mindere perioden is er bijna geen houden meer aan. In deze fase kun je een buitenstaander met veel financiële kennis uitnodigen om eens langs te komen – wellicht heeft u die persoon al in de raad van advies zitten.
De visie van iemand die niet bij de dagelijkse gang van zaken betrokken is, maakt het makkelijker om eens goed te kijken naar uw balans en winst- en verliesrekeningen. Over het algemeen moet een bedrijf in de neergaande fase flink snijden in de kosten. Dat is een pijnlijk proces en een beetje morele steun van buitenaf kan helpen. Een tip: wacht niet te lang met saneren. Uw schuldeisers krijgen vanzelf in de gaten wat er aan de hand is en het is altijd prettig als u al een concreet stappenplan hebt klaarliggen. Dat geeft vertrouwen, en dat is precies wat een bedrijf op dat moment nodig heeft.
Valkuilen
- Veel bureaucratie
- Vooral geld voor controle en systemen
- Afgezwakte groeiverwachtingen
Bureaucratie
Het woord valt in deze fase vaak: bureaucratie. En dat is dodelijk, op ieder terrein van een onderneming. Ook de financiële huishouding van een bedrijf in de neergaande fase wordt vaak geregeerd door bureaucraten. Door een woud aan regeltjes en procedures is het moeilijk heenkijken. Zorg dus dat u een goede verstandhouding hebt met uw boekhouder en laat u alles grondig uitleggen. En vergeet niet dat u degene bent die bepaalt waar het geld heen moet. Natuurlijk, strenge boekhouders zijn vaak noodzakelijk om de boel strak in de hand te houden, maar tegelijkertijd moet een bedrijf de boer op, zijn klanten bedienen, innoveren en de concurrentie aangaan. Een onderneming is geen spaarvarken of een beleggingsclub. Vernieuwen kost geld en dat moet er zijn.
Financiële afdeling
Kijk ook kritisch naar de financiële afdeling: wat kost dat precies? Gaat er niet te veel geld zitten in allerlei controlemechanismen en systemen? De financiën worden soms als een soort heiligdom gezien waar ondernemers maar liever vanaf blijven. Dat is onzin: het is een deel van het bedrijf dat, net als andere afdelingen, zijn geld moet verdienen. Kijk of daar wel efficiënt wordt gewerkt en of er wel wezenlijk wordt meegedacht met datgene waar een onderneming om draait: producten maken en verkopen.
Een laatste valkuil schuilt in de angst die veel ondernemers bekruipt zodra ze merken dat het allemaal iets minder gaat: bijna automatisch worden de groeiverwachtingen teruggeschroefd. Op zich is een flinke portie realiteitszin noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering, maar een klein beetje optimisme is evenzo onontbeerlijk. Herinnert u zich het begin nog? Zonder uw drieste houding was er nooit iets van de grond gekomen.
Alle artikelen uit de rubriek levensfasen op een rij.