Het is niet een beurs zoals je die gewend bent, die iedere dag met een gong wordt geopend. De handel in aandelen op NPEX (Nederlandse Participatie Exchange) van Frans van den Broek en Adriaan Hendrikse vindt volledig online plaats. Op de site kunnen beleggers via een veilingsysteem handelen in effecten die je op de reguliere beurs niet zult terug vinden. De ondernemers zeggen namelijk een nieuwe beursbeleggingsmarkt aan te boren. Hendrikse: “Voor een heleboel ondernemingen is de drempel voor een notering aan een beurs te hoog.”
Andere doelgroep
Bedrijven die naar de beurs willen, moeten een flinke omzet hebben. Anders is het geen rendabele manier om investeringsgeld op te halen. Je moet toch al gauw een omvang van 50 miljoen euro omzet hebben, wil je de kosten er uithalen. Voor een notering aan de Euronext Amsterdam ben je jaarlijks zo’n “200.000 euro aan kosten kwijt.” Je moet je weg weten in de wereld van finance. Je hebt een begeleidende bank nodig, je moet een prospectus maken en aan verslagleggingregels voldoen.
Dat brengt een hoop kosten met zich mee. “Doordat we ons niet richten op de multinationals kunnen we het goedkoper aanbieden.”
Emissies
De ondernemers verdienen hun geld via een jaarlijkse fee van 10.000 euro voor iedere notering. Beleggers betalen daarnaast 1,5 procent aan kosten per transactie. Op het moment zijn er dertig noteringen. Ze willen emissies faciliteren variërend van 2,5 miljoen euro tot ongeveer 500 miljoen euro. “We hopen natuurlijk een grote vis binnen te halen, om als ambassadeur te gaan dienen.”
Commanditaire Vennootschap
Van de dertig fondsen die er nu bij NPEX worden verhandeld, zitten er nu nog maar vier van bedrijven bij. De meeste noteringen zijn nu nog cv’s (commanditaire vennootschap). Van den Broek – die zijn beleggingssite Fundix in 2000 verkocht- ontdekte in 2008 dat cv’s nauwelijks te verhandelen zijn. Een cv is een vennootschapschapvorm die vaak zijn toepassing vindt in grote investeringsprojecten (vastgoedprojecten en investeringen in scheepswerven). Soms zitten er wel tweehonderd aandeelhouders in. Die moeten het allemaal met elkaar eens zijn als je je aandeel verkoopt. Van den Broek: “Door een handelsomgeving aan te bieden, hebben we dat proces veel eenvoudiger kunnen maken.”
Aandelen, bedrijfsobligaties
Na een lang traject van het opzetten van de ict en het verkrijgen van een speciale vergunning bij de AFM is het live gegaan in februari 2009. Sinds vier maanden heeft NPEX zijn pakket uitgebreid en biedt het dus nu ook handelen in aandelen en bedrijfsobligaties aan, evenals een interne markt voor bijvoorbeeld werknemers of familieleden die onderling anoniem willen handelen. “Het moet onze core worden.”
Dat er veel gaande bij de aanbieders van beurzen is duidelijk. Traditionele beurzen, zoals de NYSE Euronext, hebben de laatste jaren steeds meer last van alternatieve handelsplatformen. Denk bijvoorbeeld in Nederland aan TOM. Dat is een platform dat in 2009 is opgericht (jointventure Optiver en BinckBank). Ook zijn buitenlandse spelers als Chi-X, Turquoise en Bats op de Nederlandse markt actief. Dit soort online handelsplatformen vormen een steeds grotere bedreiging voor de traditionele beurzen. Al deze platformen richten zich op grote bedrijven.
Schaalvergroting
De NYSE Euronext (waar de Amsterdamse beurs onderdeel van is) heeft op dit moment wel wat anders aan zijn hoofd dan het faciliteren van beursgangen van kleine bedrijven. Er vindt juist schaalvergroting plaats. Vorige week kondigde NSYE Euronext aan om te gaan fuseren met de Deutsche Börse.
Niet dat Euronext geen poging heeft gedaan. Hendrikse heeft bij Euronext gewerkt en is daar betrokken geweest bij het opzetten van Alternext in 2006, een soort AEX voor kleine bedrijven. “Dat is echter nooit goed van de grond gekomen.” Hij denkt daar nu van te profiteren. “We willen ieder jaar zo’n vijftig fondsen erbij zien te krijgen.”
Facebook, Groupon
De ondernemers hebben hun inspiratie deels opgedaan in de Verenigde Staten. Door de populariteit van de sociale mediabedrijven als Facebook en Groupon – die dus nog niet naar de beurs zijn gegaan- is een levendige handel ontstaan in de zogeheten secundaire markt. Een site als SecondMarket profiteert daar op het moment enorm van. Die bedrijven geven namelijk vaak aandelen uit aan hun werknemers. Die kunnen ze dan weer verhandelen aan een beperkte groep externe investeerders.
Liquiditeit
NPEX denkt dat er in Nederland ook een markt voor is. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid aan om binnen gesloten omgevingen een aantal aandelen te noteren. Ze kunnen ook ‘helemaal publiek gaan’. Het idee is dat werknemers en/of een ander groepje selecte investeerders eenvoudiger onderling stuivertje kunnen wisselen. Door mensen te laten handelen, neemt de liquiditeit toe en stijgt de waarde van een onderneming.
Informals versus VC’s
De ondernemers zeggen ook in te spelen in op een vraag aan de investeerderkant. “Steeds meer informals willen graag buiten hun directe clubje ook in andere bedrijven beleggen.” Veelbelovende startups worden vaak weggekaapt door grote venture capitalists. “Door krachten te bundelen kunnen informals beter concurreren.”
Hendrikse en Van den Broek willen de komende maanden proberen informal investors, maar ook kleine private equity partijen zover zien te krijgen dat ze van hun platform gebruik gaan maken. De ondernemers hebben gezamenlijk een minderheidsbelang in NPEX. Verder zijn er vijf particuliere investeerders bij betrekken en is er een aandeel verkocht aan investeringsmaatschappij Peak Capital.
Breakeven
Hoeveel geld er in de ontwikkeling van NPEX is zelf geïnvesteerd willen de ondernemers niet kwijt. Ook blijft hun omzet geheim. Hendrikse: “Het enige dat we kunnen verklappen is dat we dit jaar breakeven zijn.”
Meer finance? Lees ook:
-
Put meer krediet uit je activa
-
In 5 stappen private equity te slim af
-
Vaker heil gezocht in risicokapitaal
-
6 tactiekek voor startkapitaal