1. Cybercriminelen als ondernemer
Criminelen bieden bij wijze van dienst cyberaanvallen aan om bijvoorbeeld geld weg te sluizen. Ze verhuren zogenoemde botnets waarmee websites plat kunnen worden gelegd. Dat staat in het derde Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De criminele ondernemers worden steeds brutaler: ze zetten bijvoorbeeld kinderporno op de computer van hun slachtoffer om die te dwingen geld te betalen. Bedrijven lopen steeds meer gevaar dat de online dienstverlening wordt verstoord. Inmiddels wordt in Nederland vaker een cyberaanval uitgevoerd dan er fietsen worden gestolen.
2. ‘Werkloze jongeren naar Nederland’
Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. Dat zei premier Mark Rutte woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn. Het gaat wat hem betreft om ”hoogwaardige arbeidskrachten” uit bijvoorbeeld Italië, met een aantal jaar werkervaring. Die zijn welkom op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent. Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent.
3. 2theloo krijgt geld voor expansie
Toiletwinkel 2theloo heeft kapitaal opgehaald om binnen een paar jaar te groeien naar 2500 vestigingen wereldwijd. Avedon Capital Partners, voorheen een dochter van NIBC, heeft een belang verworven in het bedrijf, zo maakte 2theloo woensdag bekend. 2theloo opende in 2011 zijn eerste plaswinkel in de Amsterdamse Kalverstraat. In twee jaar tijd groeide de onderneming uit tot ongeveer 100 vestigingen in acht landen. Bij 2theloo kunnen mensen naar de wc, maar ook spulletjes kopen zoals toiletartikelen. De toiletwinkels zijn te vinden in binnensteden, op Shell-tankstations, treinstations en in winkelcentra.
4. Uitvinder computermuis overleden
De man die in de jaren zestig de computermuis uitvond, is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan Douglas Engelbart presenteerde de muis tijdens een congres op 9 december 1968 op Stanford, in een demo die nu nog op YouTube te zien is als ‘Mother of all demo’s’. Daar introduceerde hij ook andere computertechnieken die mensen nu normaal vinden, zoals tekstverwerkers, hyperlinks, videoconferenties en het gebruik van meerdere schermen tegelijk. De muis werd pas in 1984 op de markt gebracht: Apple leverde hem bij zijn Macintosh computers. Doordat Engelbarts patent in 1987 afliep, is hij niet steenrijk geworden van de miljard muizen die sindsdien wereldwijd zijn verkocht.
5. Pon nummer 4 in Europa
Nederland is met acht bedrijven vertegenwoordigd in de Europese top-100 van grootste autoverkopers en -importeurs. Pon Groep staat van de Nederlandse bedrijven het hoogst genoteerd met een vierde plaats. Porsche Holding is nog steeds met afstand het grootste autobedrijf van Europa. Dat blijkt uit onderzoek door Autobiz naar bedrijven die zich bezig houden met import en retail van auto’s. In Nederland is Pon met een gezamenlijk marktaandeel (vijf merken) van 22 procent veruit de grootste auto-importeur. Verder horen Louwman Groep en Autobinck ook tot de 25 grootste holdings. De andere zes Nederlandse auto-ondernemingen in de top-100 zijn: Stern, Pouw, Bochane, Broekhuis en Koop Furness. In 2011 stonden nog maar vijf Nederlandse groepen in deze Top-100 lijst.
6. Gratis mobiel internet in het buitenland
Dankzij de Leidse startup Crowdroaming kunnen mensen hun mobiele databundel delen met toeristen. De Android-app van Crowdroaming biedt tijdelijke gasten de kans om in plaats van de – gedaalde, maar nog altijd peperdure – tarieven voor dataroaming gratis een local als hotspot te gebruiken. In ruil daarvoor deel je zelf via de app ook minimaal 20 MB van je databundel met voorbijgangers uit het buitenland.
7. En dan dit: Groupon-ceo brengt album uit
Sinds hij uit zijn eigen startup was geschopt had hij toch alle tijd, Andrew Mason van Groupon. Die heeft hij besteed aan een album, ‘Hardly Workin’, dat hij deze week uitbracht. Het bevat stevige rockmuziek die wijze zakelijke lessen bevat, getuige songs met titels als ‘The Way to Work,’ ‘My Door is Always Open’ en het hip-hopachtige nummer ‘Stretch.’ Eerste zin: “We all know that you gotta have goals every quarter.’ Yeah!
Tot zover de Sprout update van donderdag 4 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.