Het imposter syndrome, in het Nederlands het oplichterssyndroom genoemd, houdt in dat je onzeker bent van je eigen kwaliteiten. Je hebt bijvoorbeeld een topbaan als designer bij een groot bedrijf, maar denkt de hele tijd: op een dag zullen ze erachter komen dat ik eigenlijk niet goed genoeg ben.
Matig gevoel van eigenwaarde
Het gevolg is vaak dat mensen met een oplichterssyndroom keihard gaan werken, ter compensatie van hun naar eigen zeggen matige kwaliteiten als werknemer. Voor de goede orde: met hun kwaliteiten op de werkvloer is natuurlijk niets mis, wel met hun gevoel van eigenwaarde.
Het vervelende is dat het imposter syndrome vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Het zal ermee te maken hebben dat het glazen plafond door vrouwen lange tijd (en in zekere zin nog steeds) moeilijk te doorbreken was, waardoor een hoge positie als ‘bijzonder’ wordt ervaren. Verdien jij die wel, op basis van jouw kwaliteiten?, ga je dan al snel denken.
Foute boel natuurlijk, want op deze manier krijgen we nooit een meer gelijke man-vrouwbalans in het bedrijfsleven. Een oplossing begint echter bij de constatering van het probleem. Want heb jij zelf wel of niet last van het oplichterssyndroom? Onderstaande infographic van Resume.io laat je dat in enkele simpele stappen uitzoeken. Succes!