1. EU-octrooi voor ondernemers
Het wordt voor ondernemers veel eenvoudiger en goedkoper om ideeën te beschermen. De Europese ministers van Economische Zaken hebben maandag besloten dat de kosten van die bescherming met 90 procent dalen. Alleen het Europese Parlement moet vandaag nog zijn zegen geven, waarna het EU-Octrooi een feit is. Het gaat om 25 van 27 lidstaten van de Europese Unie. Alleen Spanje en Italië doen niet mee. Octrooiaanvraag was altijd heel duur geweest (zo’n 20.000 euro), omdat je in ieder land een aanvraag in de taal van dat land moest indienen. In de nieuwe opzet hoeft het papierwerk alleen nog in het Engels, Frans en Duits te worden gedaan en geldt één octrooiwet.
2. Venturefonds Karmijn investeert in YouMedical
Karmijn Kapitaal neemt een minderheidsbelang in het Amsterdamse YouMedical. Het is de tweede investering van Karmijn, een nieuw participatiefonds dat alleen investeert in bedrijven die worden geleid door een team van mannen en vrouwen. “We zien veel groeikansen, zowel in Nederland als internationaal”, aldus Désirée van Boxtel, een van de oprichters van Karmijn. YouMedical ontwikkelt en verkoopt medische producten die patiënten zelf kunnen bedienen, zoals Nailner, een apparaat om kalknagels te verwijderen. De onderneming is in 2006 opgericht door Jan Herweijer. Inmiddels worden de producten van YouMedical verkocht in ruim dertig landen.
3. Wishkey-maker Jim Beam is overnameprooi
De Amerikaanse producent van bourbon is één van de oudste familiebedrijven in de Verenigde Staten. Maar nu lijkt de Beam-familie mogellijk helemaal afstand te moeten doen van het bedrijf. Jim Beam, ook eigenaar van merken Maker’s Mark en Canadian Club, heeft sinds enkele jaren een notering aan de beurs en heeft daarmee ook de poort naar een overname open gezet. Afgelopen weekend bracht Sunday Telegraph naar buiten dat de Britse multinational Diageo, bekend van ondernemer Guinness en Johnnie Walker, samen met het Suntory Holdings, een dranken- en voedselconglomeraat in Japan, een gezamelijk bod willen uitbrengen aandelen. Suntory, dat enkele jaren eerder ook Orangina (Frans frisdrankmerk) opkocht, heeft echter haast. Het laat Bloomberg weten zo nodig alleen een bod uit te brengen.
4. Economie krimpt harder dan verwacht
Volgend jaar zal de Nederlandse economie opnieuw krimpen. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt een krimp van 0,6 procent, waar de bank een half jaar geleden nog een groei van 0,6 procent verwachtte. Ook dit jaar is de economische achteruitgang groter dan verwacht. De economie krimpt dit jaar niet 0,6 procent, maar 1 procent, zo stelt DNB. In 2014 verwacht DNB weer dat de economie gaat groeien. Belangrijke oorzaken voor de recessie: een vraaguitval in Europa als gevolg van het niet oplossen van de schuldencrisis. Ook is de huizenmarkt de achilleshiel van de Nederlandse economie.
5. Finnen zorgen voor rust bij De Telefoongids/Goudengids
Het Finse investeringsbedrijf Triton breidt zijn belang in European Directories, het bedrijf dat eigenaar is van de DTG (nieuwe naam voor De Telefoongids en Goudengids) uit tot 50,1 procent en krijgt het daarmee voor het zeggen. European Directories was in handen gekomen van de schuldeisers nadat het bedrijf failliet dreigde te gaan. De tientallen andere schuldeisers houden 49,9 procent in handen en waarderen hun schulden af. De (papieren) Telefoongids is niet meer van deze tijd en moet zichzelf om zien te vormen naar een relevant online product. Lees er meer over bij Emerce.
6. Boete voor Turks bouwbedrijf in de Eemshaven
Het Turkse bouwbedrijf Ha-Sa Insaat moet circa 700 bouwvakkers die de afgelopen jaren in verschillende periodes werkten aan de bouw van de energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven een nabetaling doen van rond de vier miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald, meldt CNV Vakmensen maandag. Het internationaal opererende bedrijf, dat is gespecialiseerd in ijzervlechtwerk van grote betonconstructies, betaalde de voornamelijk Turkse en Poolse werknemers te weinig loon en kwam ook op een aantal andere belangrijke punten de cao niet na.
7. En dan dit: Virgin Mobile’s reclameblunder
Een grapje kan soms verkeerd vallen. Het overkwam dit weekend Virgin Mobile. De telecomaanbieder plaatste een online reclame waarop een man te zien is die zijn ene hand voor de ogen van zijn vrouw houdt en in de andere een cadeau. De begeleidende tekst luidde: “Een verassend kerstcadeau. Een halsketting of chloroform.” Vorig was er in Londen echter een verkrachter veroordeeld die choloform gebruikte om slachtoffers te bedwelmen. Richard Branson, die niets meer met het bedrijf te maken heeft, voelde zich ertoe geroepen om de banner weg te laten halen. Hij vreesde reputatieschade.
Tot zover de Sprout update van 11 dec 2102. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.