AMSTERDAM (ANP) – Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdagmiddag kleine verliezen geleden. Beleggers besloten wat geld van tafel te halen na de stevige koerswinsten van een dag eerder. In Amsterdam ging Vopak flink onderuit na een winstwaarschuwing.
De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent lager op 397,75 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 654,91 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,1 tot 0,6 procent in.
,,Bedrijven die niet aan de verwachtingen voldoen laten behoorlijke koersuitslagen zien. Gisteren moest Philips al fors inleveren en vandaag is Vopak aan de beurt”, zei Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.
Onderaan
Vopak stond onderaan de MidKap met een min van 7,5 procent. Het tankopslagbedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar 5 tot 10 procent lager zal uitkomen dan in 2013, vooral door de aanhoudend lastige marktomstandigheden in Europa. ,,Vopak zegt daarmee dat het nog moeilijker wordt dit jaar en dat vindt de markt niet leuk”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco. Het aandeel behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van ruim 1 procent. Randstad profiteerde van sterke kwartaalresultaten van zijn Amerikaanse concurrent Manpower en een adviesverhoging door Goldman Sachs. De uitzender was met een winst van 4 procent de grootste winnaar onder de Amsterdamse hoofdfondsen.
Omzet
In Stockholm leverde Ericsson bijna 7 procent in. De Zweedse maker van telecomapparatuur boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht, als gevolg van lagere opbrengsten in Noord-Amerika en Japan.
AB Foods won in Londen ruim 9 procent. Het Britse detailhandelsconcern boekte in de eerste helft van zijn boekjaar meer winst dan verwacht, dankzij sterke resultaten van kledingketen Primark.
De euro was 1,3827 dollar waard, tegen 1,3803 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,42 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 109,03 dollar per vat.