Dat meldt onder meer de Telegraaf op basis van ‘ingewijden rond het Binnenhof’. RTL Nieuws meldt op basis van anonieme bronnen dat de avondklok mogelijk al begin volgende week wordt ingevoerd.
De rigoureuze maatregel zou op tafel liggen om te voorkomen dat de Britse, zeer besmettelijke variant van het virus zich verder zal verspreiden in Nederland. Met een avondklok voorkom je als overheid dat mensen ‘s avonds laat nog bij elkaar op bezoek gaan. Hierdoor neemt de kans op besmettingen af.
Bovendien zouden er weinig andere opties voorhanden zijn bij het tegengaan van de huidige golf van het coronavirus. De huidige lockdown heeft maar een beperkt effect en een avondklok wordt volgens een ingewijde gezien als ‘laatste redmiddel om de urgentie aan te geven dat het nog echt nog niet goed gaat met de daling van de besmettingen’.
Voorleggen aan Kamer
Alhoewel er geen juridische belemmeringen zouden zijn voor het invoeren van zo’n avondklok, zou er binnen het kabinet verdeeldheid zijn over de vraag of deze ingevoerd moet worden, meldt de Telegraaf. Vooral premier Mark Rutte zou groot voorstander zijn van een dergelijke invoering. De Tweede Kamer sprak zich eerder in meerderheid uit tegen de invoering van een avondklok. De steun van de Kamer zou juridisch niet nodig zijn voor de invoering van deze tijdelijk maatregel. Kiest het kabinet voor een avondklok, dan zal het dit echter wel eerst voorleggen aan de Tweede Kamer, aldus een anonieme bron aan de Telegraaf.
RTL Nieuws meldt verder dat er onder burgemeesters en regeringsfracties veel weerstand is tegen de eventuele invoering van een avondklok. Zij zouden een nekslag voor de samenleving vrezen. ‘Dit kun je niet vragen van mensen’, zegt een betrokkene tegen RTL Nieuws.
NOS meldt op basis van ‘Haagse ingewijden’ dat de avondklok vanavond niet zal worden aangekondigd door Rutte en minister De Jonge, omdat de weerstand te groot is. Wie er gelijk krijgt? We zullen het vanavond leren tijdens de daadwerkelijke persconferentie over het coronavirus.