De Toekomst
Wat: huiswerkbegeleiding
Sinds: 2018
Medewerkers: 3 fulltime, 40 parttime (begeleiders)
Waar: Zeist
Website: Lerenvoordetoekomst.nl
Bekijk hier alle 25 onder de 25’ers van 2019
Met De toekomst geeft Darine el Houfi, ondernemer en student bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit, bijles aan kinderen van wie de ouders dat anders niet kunnen betalen. “Zelf was ik ook een leerling van wie de vader zei: ‘Jongen, het is eten of huiswerkbegeleiding.’ Toen dacht ik: geld mag in Nederland nooit bepalen of ik mijn school afmaak. Zo begon ik De Toekomst.”
Huiswerkinstituut De Toekomst doet aan huiswerkbegeleiding voor enkele tientjes per maand, maar begeleidt de leerlingen én hun ouders ook buiten de contacturen om. De leerlingen kunnen tot laat in de nacht via WhatsApp vragen stellen en ook het contact met de scholen en gemeente houdt El Houfi goed om voor beter resultaat te gaan. De komst van de eerste vestiging in Zeist verspreidde zich als een lopend vuurtje. Binnen een jaar groeide een groepje van een paar leerlingen uit tot een ploeg van 60 kinderen. Leren voor de toekomst coacht ook ouders, net als El Houfi veelal van Marokkaanse afkomst, bij het contact met docenten.
Zeven locaties
De begeleiders van Leren voor de toekomst willen ook als rolmodellen impact maken. En dat lijkt goed te lukken. Het bedrijf heeft inmiddels locaties in acht steden. Daar geven in totaal 40 begeleiders (zo’n 10 uur per week, per persoon) klassen van twintig jongeren, van groep 7 tot 6 vwo, ondersteuning bij hun huiswerk en uiteindelijk examentraining. Na de zomer komen er weer twee locaties bij.
“We zijn niet geld-, maar resultaatgedreven”, zegt El Houfi over zijn missie. Mede daarom leert hij zijn pupillen ook hoe ze een cv moeten opstellen, en hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren bij een sollicitatiegesprek.
Van zijn jonge leeftijd merkt hij “bijna niks”. “Als ondernemer gaat het om wat je te bieden hebt.”
Over een paar jaar wil de ondernemer ook de grens over, om zo meer dan 100.000 jongeren te helpen bij het verbeteren van hun schoolresultaten. El Houfi denkt zelfs al wat verder: “We willen ook het onderwijssysteem in ontwikkelingslanden verbeteren.”
Bekijk ook deze reportage die de NOS eerder maakte over El Houfi: