“Wat we vandaag de dag gebruiken op het web gebruiken zijn geen webpagina’s, maar web applicaties. Er zijn nog veel beperkingen in het soort applicaties dat je nu voor de browser kunt ontwikkelen.”
Met die mededelingen maakt Google, in de vorm van een stripverhaal, bekend dat het morgen een gratis open source web browser op de markt brengt. De browser heet Chrome, zal in eerste instantie alleen op Windows draaien en komt beschikbaar in 100 landen. Aan Linux- en Mac-versies wordt nog gewerkt.
Geen bevroren browsers meer
Google is voor de ontwikkeling van Chrome met een leeg vel papier begonnen en is gaan kijken aan welke technieken gebruikers en ontwikkelaar behoefte hebben. Zo kan de nieuwe browser sneller overweg met Javascript en is ieder tabblad een losse entiteit. Als een web applicatie bevriest of crasht dan stopt niet de hele browser maar enkel dat ene tabblad. HTML, plug-ins en Javascript draaien niet meer als één proces. Elk onderdeel krijgt aparte geheugenruimte toegewezen.
Chrome is gebaseerd op Webkit, een fundament voor browsers dat ook Nokia en Apple gebruiken, en Mozilla Firefox. De broncode van de Google-browser, waar al lang over gespeculeerd werd, zal worden gepubliceerd.
Ook Google Gears krijgt aan de achterkant een prominente plek. Dat is een browser plug-in die ervoor zorgt dat gebruikers ook offline gewoon door kunnen werken met waar ze mee bezig waren. Zo kunnen diensten als Gmail, Google Docs, Picasa, Google Maps en Google Calendar ook worden gelezen en bewerkt wanneer de gebruiker geen internetaansluiting in de buurt heeft.
Browser of veredeld besturingssysteem?
Google presenteert Chrome primair als nieuwe brówser, maar onderliggend heeft het programma gelijkenissen met een besturingssysteem. Een applicatie zoals, bijvoorbeeld, Gmail draait in Chrome zonder adresbalk en navigatiebalk. Uiterlijk lijkt het daarmee op een lokaal draaiend programma. De stap van lokaal werken naar externe dataopslag, bij Google, is een kleine.
Ionut Alex Chitu van weblog Googlesystem zegt: “Ik denk dat er iets belangrijkers is aan deze nieuwigheid. Het is een open source browser die erop is voorbereid om programma’s te draaien. Dat vermindert de rol van bestaande besturingssystemen. De browser zal niet bijzonder populair worden, maar de ideeën er achter zullen de nieuwe versies van Internet Explorer, FIrefox, Opera en Safari beïnvloeden.”
Firefox ontwikkelt met Prism reeds een eigen systematiek waarmee ín de browser programma’s kunnen draaien.
De baas van Mozilla, John Lilly, laat weten nog te wachten op de download, maar wanneer de browser beschikbaar is. “Ik zie ook niet in hoe Chrome enige impact op onze activiteiten zal hebben. De introductie van een nieuwe browser is alleen maar goed voor de concurrentie.”
Google is een van de grootste financiers van de Mozilla-stichting. Gisteren werd bekend dat Google die rol nog zeker 3 jaar in blijft nemen.
Behalve een eigen browser beschikt Google in de vorm van Android ook reeds over een eigen besturingssysteem. Over de combinatie van die twee spreekt het zoekbedrijf nog niet, maar beiden zijn in de basis op dezelfde elementen gefundeerd. Rich Minor van Google zei eind 2007 tegen Emerce dat Android niet enkel voor mobiele telefoons is bedoeld, maar ook gebruikt kan worden in set top boxen, navigatiesystemen en mini-computers.
Bron: Erwin Boogert, Emerce.nl.