iRex verkeert sinds vorige week in surseance. De kas bij het technologiebedrijf is leeg. De ontwikkelaar van digitale leesplankjes heeft een schuldenlast van ongeveer euro 10 mln. Bewindvoerder Martijn Kemps wil een beroep doen op het MKB Innovatiefonds van BOM. Dit fonds geeft alleen steun als de huisbank van een bedrijf ook meedoet aan de financiering, zei een woordvoerster van BOM. Bij iRex gaat het om Deutsche Bank, dat volgens Kemps nog euro 3 mln van iRex tegoed heeft.
Vertraging
iRex raakte in de financiële problemen toen de verkoop van e-readers in de Verenigde Staten vertraging opliep. Het Eindhovense bedrijf had hoog ingezet op een Amerikaanse introductie.
De markt voor e-readers is de afgelopen jaren het hardst gegroeid in de VS. Amazon.com is met zijn Kindle marktleider, gevolgd door Sony. Apple is sinds kort in het segment digitaal lezen actief met de iPad. Die laatste maakt in tegenstelling tot de concurrentie geen gebruik van e-ink. Met behulp van deze technologie kijkt een lezer niet in een lichtbron. Dat maakt het lezen minder vermoeiend voor de ogen.
Elektronisch papier
iRex, een spin-off van technologieconcern Philips, is al sinds 2001 actief met de ontwikkeling van e-readers. In 2004 stond het aan de basis van het eerste commerciële product met elektronisch papier. Het apparaat was toen nog te duur voor de consumentenmarkt. Inmiddels kosten e-readers minder dan euro 200.
Vorig jaar wilde iRex de Amerikaanse markt veroveren met een nieuw model. Contracten met boekenverkoper Barnes & Noble en elektronicaketen Best Buy waren al gesloten. Het duurde echter lang voordat iRex van de Amerikaanse overheid toestemming kreeg om het apparaat te verkopen. Daardoor liep het bedrijf tijdens de belangrijke verkoopperiode in november en december inkomsten mis.
Lees ook het boek Time to Cash (hightech ondernemen)