1. AFM onderzoekt problemen met derivaten in mkb
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt in hoeverre middelgrote en kleine bedrijven hinder ondervinden van de verkoop van derivaten, die een negatieve waarde hebben gekregen. Dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens adviseurs is er een goede kans dat duizenden ondernemingen in de jaren voor de crisis derivaten afgesloten hebben om het renterisico op hun leningen te dekken. Nu de rente dramatisch is gedaald, blijken de swaps voor steeds meer bedrijven een loden last te zijn. De krant signaleert ook dat het bij veel accountant aan kennis ontbreekt om derivaten goed op de jaarrekening te zetten. Een derivaat kan de winst van een onderneming aanzienlijk naar beneden brengen. De AFM worstelt met de vraag of je van ondernemers mag verwachten dat zij de risico’s die kleven aan derivaten volledig kunnen doorzien. Het onderzoekt of banken hun zorgplicht wel serieus hebben genomen.
2. 70 procent Nederlanders tegen afschaffing forensentaks
De VVD kan in zijn onderhandelingen met de PvdA één stokpaardje laten vallen. In het ‘Kunduz-akkoord’ koos de partij er samen met CDA, D’66, GroenLinks en de ChristenUnie nog voor om de forensentaks af te schaffen, zodat een verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren is. Maar uit onderzoek van Multiscope blijkt dat 70,3 procent van de Nederlanders wil dat de politiek de forensentaks intact laat en de overdrachtsbelasting op 6 procent houdt. Zelfs van de mensen die gaan verhuizen, ziet 67 procent liever dat de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer behouden blijft. De forensentaks kost de staat zo’n 1,3 miljard euro. De PvdA, de mogelijke coalitiepartner van de VVD, wil het bedrag van de forensentaks compenseren door de bankenbelasting verder te verhogen (400 miljoen euro), de hypotheekrenteaftrek in te perken (300 miljoen), het norminkomen van medisch specialisten te verlagen (300 miljoen) en hoge vermogens extra te belasten (500 miljoen).
3. Regering geeft online consumenten extra bescherming
Webwinkeliers opgelet: de overheid is van plan online consumenten extra bescherming te bieden. In de toekomst moeten ze bij online aankopen standaard een bedenktijd van twee weken krijgen. Momenteel is dat nog zeven werkdagen, schrijft Tweakers. Daarnaast moet je hen meer duidelijkheid gaan bieden over bijvoorbeeld de contractsduur en de eventuele bijkomende kosten. Het automatisch aanvinken van betaalde opties bij een aankoop mag straks niet meer. Nieuw is ook dat het risico voor beschadiging en verlies pas overgaat op de koper na ontvangst van het product. Het is nog even afwachten of het pakket maatregelen er doorheen komt: de nieuwe regels gaan pas in als de wet wordt aangenomen door beide Kamers en vervolgens in het Staatsblad is gezet. De regels moeten volgens plan ingaan voor juli 2013.
4. Wozniak: Apple verliest van Samsung
Apple-medeoprichter Steve Wozniak is opmerkelijk pessimistisch over de patentoorlog die Apple voert met Samsung. Hij denkt dat de Amerikanen de rechtsstrijd met de Aziaten verliezen, terwijl Apple in augustus nog een overwinning op de tablet- en smartphoneconcurrent boekte. Een rechter in Californië oordeelde immers dat Samsung liefst een miljard dollar betalen moet vanwege inbreuken op patenten van Apple. “Ik vind het verschrikkelijk”, antwoordt Wozniak op de vraag van Bloomberg wat hij van de patentstrijd vindt. “Ik denk dat de uitspraak in hoger beroep wordt teruggedraaid.” Misschien nog opmerkelijker is dat Wozniak het niet eens is met de uitspraak van de rechter, omdat het gaat om ‘erg kleine patentschendingen, die ik niet bepaald innovatief wil noemen’. “Ik zou het liefste willen dat iedereen alle patenten deelt, en iedereen producten kan maken naar eigen inzicht.” Samsung zoekt intussen via de media al de tegenaanval op. In een anti-iPhone-advertentie bestempelt het zijn eigen GalaxyS III als de betere telefoon. Features die uniek zijn aan de iPhone 5 blijven wel grotendeels buiten beschouwing.
|
5. Focus je niet overhaast op je verdienmodel
Je moet niet te vroeg je verdienmodel op papier willen vastleggen. Dat is het advies van LinkedIn-medeoprichter en Greylock-investeerder Reid Hoffman, een van de graag geziene gasten afgelopen week bij TechCrunch Disrupt in San Francisco. In een video-interview met TechCrunch maant hij starters om zich niet te laten opjagen: “Mensen proberen ondernemers vaak te vroeg op hun businessmodellen aan te spreken. Je kan als ondernemer dan alleen maar hopen dat je inmiddels een aantal puzzelstukjes van je verdienmodel helder hebt. Op zo’n moment kun je nooit met zekerheid aangeven hoe je product of dienst geld op gaat leveren. Meestal moet je je verdienmodel in de toekomst nog flink aanpassen.”
6. Kickstarter gaat nog meer bereik behalen
Wie groeikapitaal via crowdfunding probeert op te halen, heeft sindskort nog meer bereik via het bekende Kickstarter, een Amerikaanse site waar potentiële klanten projecten kunnen financieren. Om beter op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond nieuwe projecten, kunnen gebruikers namelijk nu ook de app KickStarter Gallery downloaden. Dat meldt iPhoneclub.nl. Het is overigens geen app die Kickstarter zelf heeft ontwikkeld. Dat er echter een onofficiële app ontwikkeld is, geeft aan hoe populair de site in een korte tijd is geworden. Een onofficiële app heeft wel nadelen: gebruikers kunnen vanuit de app niet zelf investeren in projecten. KickStarter Gallery is puur bedoeld om de projecten in de gaten te houden. Dat kun je bijvoorbeeld via het centrale tabblad Top Rated, waarin per categorie kunt zien wat de hoogst gewaardeerde projecten per categorie zijn, zoals dans, kunst, design, mode, film en video en games.
7. Zuckerberg praat beurskoers Facebook omhoog
Mark Zuckerberg, oprichter en ceo van Facebook, kan met een speech op een conferentie directe invloed uitoefenen op de beurskoers van zijn bedrijf. Dat constateerde persbureau Reuters na het sluiten van de aandelenhandel afgelopen vrijdag. Zuckerbergs halfuur durende speech op een techconferentie in San Francisco zorgde deze week voor 6,8 miljard dollar extra beurswaarde. In totaal wist het aandeel er deze week 13 procent bij te schrijven. Zuckerberg sprak afgelopen dinsdag voor het eerst in het openbaar na de turbulente en teleurstellende beursgang van Facebook in mei van dit jaar. Toch noteert het aandeel van het grootste sociale netwerk (955 miljoen gebruikers) met 22 dollar nog flink lager dan de 38 dollar waarmee het debuteerde op de beursvloer.
8. En dan dit: florerende startups in Zuid-Amerika en Afrika
Wie aan succesvolle startups denkt, richtt zijn vizier eerst op Silicon Valley, om via New York en Europa bij China uit te komen. Weinig mensen denken aan Zuid-Amerika en Afrika, terwijl het aantal gebruikers van mobiele telefoontjes daar vele malen groter is. We schreven niet voor niets al eens over Zippio bijvoorbeeld. Welnu, op TechCrunch verscheen zondag een mooi artikel over ‘The Rise of Techno Latinas’, terwijl AllthingsD aandacht schonk aan de snelgroeiende Ghanese startup Saya. Ook in Australië is overigens het een en ander aan het opbloeien: lees bijvoorbeeld dit verhaal op The Next Web over de start van startup accelerator Pushstart.
Tot zover de Sprout update van 17 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.