In samenwerking met NUzakelijk
Het platform wil een alternatief bieden voor financiering door banken. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat ruim de helft van het mkb de laatste jaren meer moeite heeft gekregen om een lening los te peuteren.
MKBCrowfunding vormt naar eigen zeggen het eerste platform dat ‘equity based’ is. Investeerders worden deels eigenaar van het bedrijf. “Het gaat dus niet om een lening”, licht Symbid-directeur Korstiaan Zandvliet toe. “De investeerders worden aandeelhouder, ze investeren in het eigen vermogen van de onderneming en krijgen daarmee ook stemmingsrecht.”
Gebundeld
Geïnteresseerden kunnen vanaf 20 euro direct investeren in het eigen vermogen van een startup op een bestaand bedrijf. Om te voorkomen dat de ondernemers niet te maken krijgen met een enorme hoeveelheid kleine investeerders, worden deze gebundeld.
“Het systeem heeft een hoog risicoprofiel, het is voor investeerders zeer onzeker hoeveel ze er uiteindelijk uitslepen”, aldus Zandvliet. “Ze kunnen bijvoorbeeld ook investeren in ondernemingen die nog niet eens gestart zijn, dus ze anticiperen vooral op toekomstige waarde.”
Op de site presenteren ondernemers hun idee. Ook laten ze weten wat hun beoogde eindbedrag is. De mkb’ers kunnen zo tussen de 20.000 en 2,5 miljoen euro binnenhalen.
Collectieve intelligentie
“MKBCrowdfunding.nl is een fantastisch initiatief”, vindt internet-ondernemer Arko van Brakel. “Het maakt gebruik van de collectieve intelligentie van internet . Veel kleine investeerders zijn heel goed in staat om kwaliteit te selecteren. Bovendien maakt crowdfunding ondernemers minder afhankelijk van banken.”
Het platform wordt gerealiseerd door MKB Servicedesk en Symbid, dat er onder meer geld mee verdient door bij een succesvolle financiering vijf procent van het totaal opgehaalde bedrag in rekening te brengen. Dat geldt alleen als het doelbedrag wordt bereikt.
Projecten
MKBCrowdfunding is het eerste project van Symbid. “Er gaan in de toekomst nog meer projecten draaien op Symbid-software, zowel nationaal als internationaal”, stelt Zandvliet. “Zo zijn we nu onder meer bezig met het ondernemersplatform EFactor.”
Hoewel alleen Nederlandse bedrijven zich kunnen presenteren op het platform, kunnen investeerders uit alle windstreken geld in de ideeën steken.
“We verwachten dat de financierbaarheid van het mkb met dit platform enorm omhoog gaat”, aldus Zandvliet. “We zetten zo breed mogelijk in, het platform is openbaar voor iedereen. Wij maken dan ook geen voorselectie en geven geen investeringsadviezen.”
Lees ook:
- Hoe jij crowdfunding kunt inzetten
- Stichting zorgt voor particuliere investeerder
- Band on Demand breekt markt open
- Boeken crowdfunden