Bekende internationale media, waaronder Der Spiegel, TechCrunch en The New York Times, registreren een trend: Berlijn solliciteert naar de titel ‘Silicon Valley van Europa’. Vertegenwoordigers van investeerders als Atomico Ventures, Accel Partners, Sunstone Capital en angel investors zoals Ashton Kutcher zouden de stad steeds vaker een bezoekje brengen. Resultaat: het totaalbedrag dat naar schatting in webstartups uit Berlijn wordt gestoken, is in twee jaar opgelopen van 48 miljoen euro naar meer dan 150 miljoen euro. Een verdrievoudiging waar niet alleen Duitse bedrijven als Soundcloud, EyEm, Aupeo, 6WunderKinder en Dailydeal groeikapitaal mee vergaarden, maar sinds kort ook een Nederlandse startup als Gidsy.
“Van deze stad gaat een enorme aantrekkingskracht uit ”, vertelt Edial Dekker, sinds 2009 met zijn broer woonachtig in de Duitse hoofdstad. “Startups helpen elkaar hier enorm en drijven elkaar naar grote prestaties. De oprichters van Soundcloud zijn daardoor zowel onze vrienden als onze investeerders geworden. En zij hebben ons weer geïntroduceerd bij Ashton Kutcher. Toen zij informatie over ons bedrijf naar Ashton doorstuurden, werden we direct door hem gebeld.”
‘Alles is hier’
Twee jaar terug vertrokken de broers met een camper naar Berlijn, met het idee om er zes maanden te verblijven en rond te komen met wat freelance designopdrachten. Maar toen ze in twee maanden tijd al veel vrienden hadden gemaakt in de startupscene en onder meer dankzij deze contacten aan opdrachtgevers als Nokia, Telkom en Rammstein waren gekomen, besloten ze langer te blijven: Berlijn bleek het ideale klimaat om een eigen startup te beginnen. Dekker: “Alles is hier. Goedkope en grote kantoor- en woonruimtes, accountants, advocaten, lekker eten en talent.” Al geldt voor laatstgenoemde dat de vraag naar talent in Berlijn eigenlijk niet aan te slepen is, want alleen al een site als Berlinstartupjobs.com staat vol met vacatures.
Waar Nederlandse startups vaak lang moeten zoeken naar investeerders, verkeert het Berlijnse Gidsy volgens de oprichters in de luxepositie om aanbiedingen af te slaan. “Vertegenwoordigers van buitenlandse investeerders komen zo ongeveer om de twee weken naar Berlijn toe. Niet alleen omdat hier veel goede ideeën worden ontwikkeld, maar ook omdat de investeringskosten door het goedkope leven hier betrekkelijk laag zijn. In Silicon Valley is een startup veel meer kwijt aan vaste lasten.”
“We hebben heel veel aanbiedingen kunnen afslaan en rustig uitgezocht met wie we in zee wilden gaan”, aldus Dekker, wiens bedrijf door tien durfkapitalisten voor nog geen kwart van de aandelen gesteund wordt. Onder hen niet alleen Kutcher, maar ook het vermaarde investeringsfonds Index Ventures, Amazon-CTO Werner Vogels, Matt Stitchcomb van Etsy, Nikolaj Nyholm van Sunstone Capital en de Londense angel investor Peter Read. “Zulke mensen doen nogal eens Berlijn aan. Werner Vogels kenden we al goed, maar met hem kwamen we ook tot een overeenkomst toen hij in Berlijn was.”
Goudmijn
Dat betekent niet dat Berlijn een plek voor golddiggers is. Het is alleen een potentiële goudmijn voor diegenen die ook echt talent en een goed idee hebben. Het niveau van (business) developers is hoog en je valt alleen op als je je daar op zijn minst mee kan meten. “Ontwikkelaars vanuit alle hoeken van Europa komen hier werken. Zo kwamen we ook in contact met Philip (Wassibauer, Oostenrijker en de derde oprichter van Gidsy, red.). En het is een bepaald type mensen dat hier komt. Mensen met een meer alternatieve levensstijl, die echt iets aan de wereld willen veranderen. Zo was ik van jongs af aan ook. Combineer die mentaliteit met technologie en ondernemerschap, en je krijgt mooie resultaten.”
Gidsy, dat medio 2011 officieel van start ging, verwacht dezelfde vibe van zijn investeerders. Dekker: “Wij werken slechts met aardige mensen die het concept begrijpen, goede brainstorms genereren, en niet vanuit een soort geldbelustheid alleen van een afstandje aan de touwtjes willen trekken. Kutcher is een voorbeeld van zo’n investeerder. Hij is erg betrokken bij de productie, weet wat er speelt en investeert alleen in diensten die hij zelf ook graag gebruikt. Het is geen toeval dat hij geld heeft gestoken in succesvolle startups als Skype, Soundcloud en Foursquare.”
Het was overigens ook de stad Berlijn waar de gebroeders Dekker (foto rechtsboven) hun inspiratie vandaan haalden om Gidsy, een online marktplaats voor activiteiten, op te zetten. “Wij zijn personen die zich heel snel kunnen vervelen. Maar in Berlijn zijn er mensen die zoveel originele en leuke activiteiten bedenken. Daar past een site, die dat in kaart brengt en toegankelijk maakt voor een grote groep mensen, goed bij.”
Lees ook de andere interviews met Nederlandse avonturiers:
Afrika:
Vastgoedman bouwt resort in Ghana met Europees geld (Ghana)
‘Zuid-Afrikanen herkennen goede en slechte site niet’ (Zuid-Afrika)
Azië:
Zonnepanelen verkopen in een straatarm land (Bangladesh)
Ondernemer runt advocatenkantoor in China (China)
‘De Chinezen kopen alles van ons’ (China)
‘De Chinese staats-tv wilde ons ineens als klant’ (China)
Hoe twee architecten China veroveren (China)
Ondernemer zet miljoenen om met sourcing in China (China)
‘Mongolië is een goede deur naar China’ (Mongolië)
Wegreflector leidt ondernemer naar Oman (Oman)
‘In Moskou werken mensen vooral voor de cash’ (Rusland)
Onderneemster bijt zich stuk op tandartstoerist (Turkije)
Europa:
‘Grieken zijn heel MVO’ (Griekenland)
‘In anderhalf jaar verover ik de Zweedse markt’ (Zweden)
‘In 2015 willen we in alle mobieltjes zitten’ (Zweden)
Noord-Amerika:
Yankees in leer bij Hollandse startup (VS)
Nederlander bouwt Amerikaanse sportwagen (VS)
‘Ondernemer werkt aan biologische Tulpenmanie’ (VS)
Servetten slijten in de VS (Verenigde Staten)
Het logistieke avontuur van Badge2Match (VS)
Zuid-Amerika:
‘Zorg voor kapitaal, anders red je het hier niet’ (Argentinië)
Onbekende markt verkennen in onbekend land (Argentinië)
Ondernemen in het land van Maxima (Argentinië)
Ondernemer zoekt nieuwe Ronaldo’s (Brazilië)
‘De botenbusiness in Brazilië is booming’ (Brazilië)
Hoofdafbeelding via Flickr-profiel Alper