Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Golf faillissementen in detailhandel
Dit jaar dreigt een dieptepunt te worden voor de retail. In januari heeft een golf van faillissementen de Nederlandse detailhandel getroffen. Ook het aantal failliete groothandels is flink gestegen, meldt CreditSafe, dat online rapporten verstrekt over kredietwaardigheid. In de eerste maand van dit jaar gingen al 359 winkels over de kop, ruim vier keer zo veel als in januari 2012. Over heel 2012 bedroeg het aantal failliete retailers 1215. Er vielen vooral veel kledingwinkels, schoenenwinkels en doe-het-zelfzaken om. Ook het aantal startups kromp in januari sterker dan een jaar eerder, met 23 procent, meldt Creditsafe. Dat was een jaar eerder nog een daling van veertien procent.
2. Yves Gijrath over de kop
Yves Gijrath, de man van de Miljonair Fair (later Masters of LXRY) en bladen als Jacky en JFK, heeft het faillissement aangevraagd van zijn bedrijf GMG. De Gijrath Media Groep kampte al ruim drie jaar met tegenvallende resultaten. Eerder werd al bekend dat de fiscus de inboedel van het GMG-kantoor in Buitenveldert donderdag wil laten veilen. De economische crisis, internationale tegenslagen en een grote financiële strop bij de verbouwing van het kantoor in Amsterdam Buitenveldert brachten de mediaondernemer op de knieën. In 2009 verkocht Gijrath zijn bedrijf aan vastgoedinvesteerders vader en zoon Paul en Marc Schaling, maar die trekt de handen er vanaf.
3. Snappcar wil 25.000 zakelijke deelauto’s
Victor van Tol en Pascal Ontijd gaan met hun autodeeldienst Snappcar de zakelijke markt op. Daarvoor hebben ze Karel Lisman aangetrokken, die zijn sporen heeft verdiend als ondernemer met zijn eigen productiehuis Smokin’ Barrel en als sales- en marketingman bij Endemol en filmdistributeur Entertainment One. Nu moet Lisman bedrijven warm zien te krijgen voor het peer2peer autodelen van Snappcar. Daar heeft het bedrijf een bekende partner voor: leasebedrijf Athlon. Als Snappcar Business willen de twee binnen vijf jaar een vloot van 25.000 deelauto’s laten rijden in zakelijk Nederland.
4. Keukenkoning Mandemakers in de autolease
Hij is groot in keukens, meubels en sanitair. Nu stapt Ben Mandemakers in autoleasing, vertelt hij tegen Management Team. Mandemakers begon 35 jaar geleden in het schuurtje van zijn ouders, tegenwoordig bezit hij bekende winkelformules als Mandemakers, Brugman, Woonexpress en Piet Klerkx. De jaaromzet van de overkoepelde De Mandemakers Groep ligt al enkele jaren rond de 1,1 miljard euro. In 2010 stelde Mandemakers zich tot doel om binnen vijf jaar de grens van 1,5 miljard te bereiken. En als zich dan de kans voordoet samen met een zakenvriend delen uit de failliete boedel van Kroymans over te nemen, sla je toe. “Auto’s, dat is ook een stukje retail.”
5. Marriott begint Ikea-hotels
Marriott en een dochterbedrijf van Ikea gaan samen een nieuwe budgethotelketen in Europa beginnen. De keten gaat opereren onder de naam Moxy in onder meer Nederland, Duitsland, België, Italië en Groot-Brittannië en mikt op 150 Moxy-hotels binnen tien jaar. De bouw van de eerste hotels begint al dit jaar en het eerste hotel zou begin volgend jaar de deuren moeten openen in Milaan. De Amerikaanse hotelketen ziet veel mogelijkheden om het marktaandeel in Europa uit te breiden. Op het continent hoort 20 tot 30 procent van de hotels bij een keten, en dat kunnen er volgens Marriott veel meer worden.
6. Voetbalzone.nl verkocht voor 2 miljoen plus
De Nederlandse voetbalsite Voetbalzone.nl wordt voor minstens twee miljoen euro overgenomen door het Britse sportmediabedrijf Perform. De overnameprijs kan afhankelijk van de winstcijfers van Voetbalzone in de komende drie jaar nog met 10,5 miljoen euro oplopen. Volgens Perform is Voetbalzone met twee miljoen unieke bezoekers per maand de grootste onafhankelijke sportsite van Nederland. Perform is een beursgenoteerde leverancier van online sportnieuws en -beelden. Het boekte vorig jaar een omzet van bijna 152 miljoen pond (176 miljoen euro) en haalde daarbij een nettowinst van 13,5 miljoen pond.
7. En dan dit: AC/DC blijkt Nederlandse band
De Australische rockband AC/DC heeft zijn financiële huishouding al tientallen jaren op papier gevestigd in Nederland. Dat blijkt uit het onlangs verschenen boek Belastingparadijs. Via een bedrijf in Amsterdam werden inkomsten waarschijnlijk doorgesluisd naar Curaçao. Van andere bands als The Rolling Stones en U2 wisten we dat die op papier hun hoofdkantoor aan de Amsterdamse grachten hebben. De royalties van AC/DC uit de Verenigde Staten en Australië worden via het Amsterdamse Leidseplein Presse bv Nederland binnengesluisd. Leidseplein Presse is zelf gevestigd op de Antillen, waar in meer dan een opzicht een aangenaam klimaat heerst. Doordat Nederland in de jaren zeventig en tachtig als een van de weinige landen wel belastingverdragen had met de Antillen was het een geschikte plek om zich als bedrijf te vestigen. Meer hierover? Een uitgebreide bespreking van het boek bij Follow the Money.
Tot zover de Sprout update van 6 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.