1. John de Mol wil van Sanoma af
John de Mol wil SBS helemaal in handen krijgen door voor 373 miljoen euro zijn mede-aandeelhouder Sanoma uit te kopen. Dat heeft de mediaondernemer volgens het FD vorige maand al in een brief voorgesteld aan de Finse uitgever. Die bezit 67% van de kwakkelende tv-zender en zou De Mol in de weg staan bij zijn plannen om SBS weer gezond te krijgen. Een droomhuwelijk tussen Sanoma en De Mol is het namelijk nooit geworden, sinds ze in 2011 samen SBS kochten. Ze betaalden destijds 1 miljard euro. De Mols bod waardeert het bedrijf op circa 520 miljoen euro.
2. Overheid notoire wanbetaler
Ondernemers kunnen klachten over slecht betalende overheden kwijt op een meldpunt van de Nationale ombudsman. Volgens de ombudsman, Alex Brenninkmeijer, zitten (kleine) ondernemers overheidsopdrachtgevers nauwelijks achter de broek over achterstallige betalingen. Dat zou onder meer zijn omdat ze ‘de relatie met de opdrachtgever niet willen schaden’, meldt de ombudsman woensdag. De overheid staat bekend als wanbetaler, blijkt volgens de ombudsman opnieuw uit recent onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven. Hij vindt dat het ‘in de huidige economische situatie’ belangrijk dat ‘betaalgedrag verbeterd wordt.’
Sinds maart hebben ondernemers de wet aan hun kant bij wanbetalers. Als een factuur binnen 30 dagen niet is betaald, mogen zij de incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen. Maar hiervan maken volgens Brenninkmeijer dus maar weinig mensen gebruik.
3. Ben Pon verkoopt de tent
Ondernemer en oud-coureur Ben Pon (76) heeft eind november zijn hotel, Bernardus Lodge en Will’s Fargo restaurant op zijn landgoed in de Amerikaanse staat Californië van de hand gedaan. Hij verkocht het hotel en het restaurant aan hotelgroep Noble House uit Seattle, schrijft Elsevier. De kinderloze Pon zou wegens zijn leeftijd ook de wijngaard op zijn Amerikaanse landgoed willen verkopen. Pon is de zoon van Ben Pon (1904-1968), de oprichter van het gelijknamige bedrijf dat Volkswagens importeert. Tot 1981 zat Bernardus Pon in de directie. Daarna begon hij een wijngaard in Carmel Valley, Californië, met hotel en restaurant.
4. eBuddy houdt ermee op
Jan Joost Rueb en de zijnen trekken de stekker uit eBuddy. In een opmerkelijke ‘acqui-hire’-deal stappen ze met hun complete team over naar Booking.com. Dat maakte eBuddy woensdag bekend op zijn eigen website. eBuddy is groot geworden met een dienst die toegang gaf tot instant messagingdiensten van Yahoo, MSN en anderen. Vanaf 2007 zocht het ook de mobieltjes op met zijn Mobile Messenger en Whatsapp-concurrent XMS. Wat er met die producten gebeurt, is onbekend. Booking.com heeft er in elk geval tientallen developers bij.
5. Withlocals is live
Withlocals, de site die het mogelijk maakt een etentje of activiteiten te boeken in Azië, is woensdag live gegaan. Reizigers in Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Singapore, Indonesië, Nepal en Maleisië kunnen voor een paar euro bij iemand thuis eten, een batik-workshop volgen of een fietstocht boeken. De startup uit Eindhoven heeft al flink wat media-aandacht gekregen en inmiddels hebben zich al 11.000 mensen aangemeld met een activiteit. Op dit moment zijn er ongeveer 400 activiteiten te boeken, voorlopig hebben vertegenwoordigers van Withlocals het druk met het screenen van het overige aanbod.
6. Zzp’ers moeten ander btw-nummer krijgen
De Tweede Kamer dringt bij het kabinet erop aan dat zzp’ers niet langer een btw-nummer hoeven te gebruiken dat grotendeels overeenkomt met hun burgerservicenummer. Met die motie wil de Kamer voorkomen dat zzp’ers te maken krijgen met identiteitsfraude als gevolg van het verplicht openbaar maken van hun btw-nummer. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat ongeveer 16,3% van de volwassen Nederlandse bevolking ooit slachtoffer is geweest van identiteitsfraude. Voor 2012 schat het ministerie dat ruim 600 duizend Nederlandsers slachtoffer waren van identiteitsfraude.
7. En dan dit: doublescreenen met 1 telefoon
Met minder dan twee schermen kunnen we eigenlijk niet meer toe. De Russen van Yota snappen dat en voorzien hun smartphone van een extra E-Inkscherm in zijn rug. Dat is extra zuinig, goed zichtbaar in zonlicht en blijft altijd aan. De YotaPhone krijgt een prijskaartje van 499 euro en wordt deze maand gelanceerd in Rusland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. In het eerste kwartaal van 2014 worden nog vijftien andere markten aan dat lijstje toegevoegd, meldt ZDnet.
Tot zover de Sprout update van donderdag 5 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.