Innovatieve betonvlechter Tytecker bestaat sinds 1999 en heeft nog geen cent omgezet. Afgelopen juli kreeg het bedrijf een nieuwe kapitaalinjectie van vijf miljoen euro. “Na de bouwvak moeten we in de winkel liggen”, zegt medeoprichter Hessel Jongebreur.
Tytecker ontwikkelde een snelle en arbo-vriendelijke methode van betonvlechten. In de afgelopen jaren draaide het bedrijf op prijzengeld en kleine investeringen van partners. De financieringsconstructie die nu is gekozen heeft veel weg van een overname. De licentie van het product is verkocht aan Poppers Groep, Tytecker wordt een zelfstandige dochteronderneming van Poppers Holding. De octrooien en de knowhow zijn ondergebracht in een aparte bv. De twee oprichters Hessel Jongebreur en Thomas König voeren in ieder geval tot 2009 het management.
Dankzij de nieuwe investering kan Tytecker eindelijk de markt op. De productie is uitbesteed aan China en Taiwan, na de bouwvak worden de eerste producten weggezet.
Financiering verwerven
Paul Zekveld, venture capitalist, hanteert één basisvoorwaarde bij kapitaalverstrekking: tijdig de markt op. “Als je op zoek gaat naar financiering op het moment dat je het echt nodig hebt, ben je eigenlijk al te laat. Risicodragend vermogen gaat uit van partnership, de onderlinge relatie. Investeren doe je pas als je een bedrijf leert kennen. Dat is voor een investeerder ook een stuk relaxter.”
Jongebreur beaamt dit: “Een partij die nu niet boeiend is, kan later van grote waarde zijn.” De jonge ondernemer sprak de afgelopen jaren regelmatig met Poppers Groep. ” We kennen het bedrijf al uit de beginfase van Tytecker. Maar zagen toen geen mogelijkheid tot samenwerking.” Pas afgelopen juli werden er concrete stappen naar samenwerking gezet. Jongebreur: ” We waren er beide klaar voor. In de fase waarin we nu zitten was de samenwerking voor ons een logische stap. Het bedrijf is groot in Teckersystemen, heeft vestigingen in Engeland, Ierland, Duitsland en de VS en beschikt over een sterk distributiesysteem.”
Tytecker is inmiddels een gevestigde naam. Maar wat doe je in de startfase? Zekveld: “In de start moet je altijd proberen zelf startkapitaal bij elkaar te krijgen. Ga desnoods naar vrienden en familie. Tweede stap is de bank. Als je kan lenen bij de bank, dan moet je dat altijd doen. Het is verreweg het goedkoopst. De bank staat echter ook het eerst aan de deur als het even minder gaat. Je krijgt geld en verder niets. Een venture capitalist of informal investeert meer dan geld, maar vraagt daar ook meer voor terug.” Zekveld raadt ondernemers aan op zoek te gaan naar alternatieve manieren van kapitaalverwerving: “Waar veel ondernemers niet zo gauw aan denken is subsidie, terwijl dat vrij eenvoudig te verkrijgen is. Neem iemand in dienst met een handicap of doe alsof je heel creatief, kunstzinnig of innovatief bent.”
En Tytecker? Zijn de twee oprichters nog wel ondernemers nu ze zijn ondergebracht in een managementfunctie? Jongebreur vindt van wel: “We hebben geen aandelen in de werkmaatschappij, onze winst moet komen uit de licentie – wat dat betreft zijn we nog steeds 200 procent ondernemer.” En na 2009? “Dan gaan we weer iets nieuws doen, plannen genoeg.”
Lees hier meer over Tytecker’s lange zoektocht naar kapitaal.
Ook startkapitaal verwerven? De Nebib publiceert een handleiding voor nieuwkomers op de kapitaalmarkt.